PETICIJA PROTIV ZAKONA O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Potpisalo 212 intelektualaca i javnih ličnosti, Gordana Čomić poziva na dijalog
Foto: Marina Lopičić

apel

PETICIJA PROTIV ZAKONA O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Potpisalo 212 intelektualaca i javnih ličnosti, Gordana Čomić poziva na dijalog

Društvo -

BEOGRAD - Povodom poziva 212 intelektualaca i javnih ličnosti da se zaustavi donošenje zakona o istopolnim zajednicama, Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić pozvala je sve na dijalog.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa zadovoljstvo m je pročitalo informacije ljudi koji su zainteresovani za kulturu ljudskih prava i naš javni poziv je da ih zovemo na dijalog u formatu koji oni žele, datum i vreme kad oni žele", rekla je Čomić Tanjugu.

Gordana Čomić
foto: Zorana Jevtić

Njihov stav je, kako je prenela, da rod ne postoji, da rodna ravnopravnost ne postoji i da se istopolne zajednice, te da se ne moraju urediti jednim zakonom nego kroz više zakona.

"To su sve zanimljivi predlozi , koje su dali ljui koje imaju iza sebe i političko i svako drugo iskustvo i biće nam jako drago da nam odgovore u najkraćem mogućem roku kad možemo da organizujemo i započnemo dijalog o kulturi ljudskih prava u Srbiji", dodala je Čomić.

Prema njenim rečima, samo tako možemo zajedno doprinositi kulturi ljudskih prava, političkoj kulturi i kulturi kompromisa u Srbiji.

Dvestotine i dvanaest intelektualaca, javnih ličnosti... apelovalo je na Vladu Srbije, nadležna ministarstva i druge institucije u državi da zaustave donošenje zakona o istopolnim zajednicama, a na najširu javnost i tradicionalne crkve da reaguju kako bi se, navodi se, odbranilo pravo "na slobodu i budućnost naroda".

Emir Kusturica, Matija Bećković
foto: Beta/Medija centar Beograd, Marina Lopičić

Apel su, između ostalih potpisali članovi SANU Matija Bećković, Danilo Basta, Predrag Piper, Milosav Tešić,reditelj Emir Kusturica, dr Nikola Popović, prof. dr Slobodan Remetić, prof. dr Sreto Tanasić, muzičar Bora Djorđević, književnik Nikola Malović, profesor Slobodan Antonijević, advokat Goran Djorđević, profesorka Bojana Milosavljević.

Među potpisnicima su i dr Miša Đurković, prof. dr Miloš Ković, reditelj Dragoslav Bokan, narodni poslanik Vladan Glišić, dramaturg Božidar Zečević, predsednik Dveri Boško Obradović, istoričar Branko Radun i drugi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track