Najnovije vesti

MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI: Pratimo slučaj dece iz Blaca iz sata u sat
Foto: Nemanja Nikolić

dmitrović danas imao seriju razgovora

MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI: Pratimo slučaj dece iz Blaca iz sata u sat

Društvo

BEOGRAD - Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji saopštilo je danas da će još jednom ispitati ceo slučaj porodice iz Blaca, posle neuspelog pokušaja Centra za socijalni rad da u petak realizuje privremenu meru i decu premesti u drugu srodničku porodicu u kojoj su i odrasla, a na osnovu stručne procene da je to adekvatno i za decu bolje rešenje od sadašnjeg.

Tim povodom ministar Ratko Dmitrović danas je imao seriju razgovora sa stručnim saradnicima iz samog Ministarstva i van njega, a dobijen je i vrlo detaljan izveštaj s mesta događaja, navodin se u saopštenju i dodaje da ministarstvo prati situaciju iz sata u sat.

"Utvrdiće se da li su i u kojoj meri radnici Centra za socijalni rad prekoračili svoja ovlašćenja, ima li tu elemnata disciplinske, prekršajne i krivične odgovornosti , kao i to ko su treća lica čije delovanje, od početka, u ogromnoj meri utiče na ovaj slučaj. Koji su njihovi motivi? Samo humanost, ili još nešto", navpodi se u saopštenju.

Sve što bude preduzeto, kako se ističe, imaće samo jedan cilj, da Marijana (10) i Marko (13) Dačević rastu i razvijaju se u za njih najboljem mogućem okruženju.

Iz Centra za socijalni rad u Blacu, 5. marta, došli su da uzmu decu Marijanu od 10 godina i Marka od 13, koji poslednjih godinu dana, od smrti njihove majke, žive sa svojom nepokretnom bakom Ljiljanom D. i o njoj sami brinu.

Ljiljana D. je pre 15 dana prijavila svog sina, oca dece, da je dolazio i maltretirao ih.

Kako je navela medijima, otac je znao i ranije da maltretira decu, a nakon nekoliko njenih prijava, policija je konačno izašla na teren i odredila mu zabranu prilaska.

Nakon toga su, kako je ranije ispričala Ljiljana medijima, došli službenici iz Centra za socijalni rad koji su rekli da će da vode decu.

Dodala je da nikada neće da se odvoji od dece, a i da deca čitav dan plaču.

U međuvremenu Ljiljana je podnela zahtev za starateljstvo nad decom i po zakonu, dok sud ne dodeli isto, deca bi trebalo da ostanu gde jesu.

Juče se na Jutjubu pojavio se snimak na kojem se vidi da su službenice iz Centra za socijalni rad Blace ponovo došle u kuću Dačevića kako bi uzele decu i to pokušavajući fizički da izvuku jedno od dece iz kuće koje se tome opire.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osudilo je sinoć postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu prema deci iz porodice Dačević i najavilo da će u okviru svojih nadležnosti, ispitati postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu i na osnovu toga preduzeti odgovarajuće mere.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...