03:22

Etnolog tumači večito rivalstvo između svekrve i snajke

tradicija

SNAJKA JE LISICA, A SVEKRVA ZMAJ: Etnolog tumači večito rivalstvo dve žene, stubova porodice (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Dobar odnos svekrve i snajke gotovo da je naučna fantastika za modernu srpsku porodicu. Bez obzira da li žive pod jednim krovom ili se samo posećuju, netrpeljivost i rivalstvo između dve alfa ženke koje se takmiče za naklonost sina, odnosno supruga, šablon je koji se prebacuje sa generaciju na generaciju.

Etnolog Jasna Jojić kaže da je su medijski stupci puni članaka na temu kako da pridobijete ili učinite da vas svekrva voli, a da je zapravo po sredi odnos dve brižne žene koje od matrijarhata imaju ulogu čuvara porodice.

"Postoji mitološka priča po kojoj onaj ko pije sok iz bundevine tikve može da se transformiše iz jednog bića u drugo. Slama s epretvara u zlato, kamen u ugalj, lisica u mladu devojku, vuk u ženu, a zmaj se pretvara u svekrvu. Ta gradacija pokazuje da je ona van svega i da njoj niko ne može da se suprotstavi.

Kult svekrve je jak u našoj tradiciji, jer svekrva čuva porodicu i brine o zdravlju, ali ona je vodila imanje, stada domaćih životinja, čuvala je hektare zemlje koja se obrađivala, bila je ekonom, brinula je o grobovima porodice, trudila se da sve funkcioniše i bude bolje", objasnila je ona.

Prema njenim rečima, svekrva je morala snaju da uvede u porodicu i učini da ona funkcioniše, jer je ona nastavljala njenu ulogu i bila zadužena za rađanje dece.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:37

Seka otkrila kakva je kao majka, supruga i snajka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track