STRUKA DANAS PREGOVARA O MERAMA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Sledi li nam selektivno otvaranje ili još oštrije mere? ČEKA SE KONAČNA ODLUKA
Foto: Profimedia, Ana Paunković, Filip Plavčić, Tamara Trajković

korona virus

STRUKA DANAS PREGOVARA O MERAMA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Sledi li nam selektivno otvaranje ili još oštrije mere? ČEKA SE KONAČNA ODLUKA

Društvo -

Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je nove, pooštrene mere, koje su stupile na snagu 16. marta. Međutim, struka bi danas ponovo trebalo da se okupi kako bi se odlučilo šta nas očekuje narednih dana.

Profesor dr Branislav Tiodorović rekao je za Kurir da bi struka danas trebalo da ima konsultacije o merama za sledeću nedelju, kao i da nije još zakazana sednica Kriznog štaba.

On ističe da je još rano za ocenu situacije, te da se pre ponedeljka, utorka, kada se pogledaju korona brojke, ne može sagledati realna slika.

- Medicinski deo kriznog štaba je za produžavanje mera, ali treba sagledati i neke od neophodnih vitalnih usluga. Ako se čoveku pokvari česma ili nestane struja, mora da mu radi radnja koja prodaje te delove. Pustićemo sve ono što je neophodno, uz striktno poštovanje svih mera. Ne bi smelo da radi ono gde se ljudi okupljaju, a to su kafane, kafići, tržni centri - kaže prof. Tiodorović.

Struka već neko vreme napominje da pet dana pooštrenih mera nije dovoljno, te zahtevaju da se restrikcije produže.

Prof. dr Tiodorović istakao je nedavno i da je predlog medicinskog dela štaba da mere na snazi budu do 29. marta.

Sa njim se slaže i dr Predrag Kon koji je rekao da za pet dana nećemo imati neke vidljive razultate, kao i da su članovi medicinskog dela Kriznog štaba insistirali da to bude minimum 14 dana da bi se videli efekti.

Selektivno otvaranje?

Mere koje je doneo Krizni štab i Vlada Srbije u utorak i koje se odnose za zatvaranje svih uslužnih i ugostiteljskih objekata osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi, oročene su do nedelje, 21. marta.

Naredne nedelje mogao bi da bude dozvoljen rad pojedinim uslužnim delatnostima. Kako se saznaje, razmatraće se pojedinačno svaka delatnost i određivati mogući model.

Ovaj pristup određivanju mera je svojevrstan kompromis između različitih zahteva unutar Kriznog štaba - medicinskog dela koji traži zatvaranje i nadalje, i ekonomskog koji je za otvaranje.

Beograd
foto: Tanjug/ Tanja Valić

Medicinski deo Kriznog štaba u nedelju će imati presek, odnosno prve procene koliko, i da li je, postignut ikakav napredak u suzbijanju virusa. Sednica celokupnog štaba očekuje se u ponedeljak, a do tada sa doktorima razgovara premijerka Ana Brnabić, piše beogradski list.

Vrata bi trebalo da otvore frizeri, kozmetičari, zanatlije poput obućara, bravara, ali i objekti poput stovarišta na otvorenom. Deo štaba smatra da nema posebnog razloga da se ne dozvoli i šalterska prodaja hrane i kafe.

Kako sada stvari stoje niko sa sigurnošću ne može da tvrdi koja će varijanta na kraju biti usvojena.

Oštrije kazne za kršenje mera

- Svi koji krše protivepidemijske mere i svesno ugrožavaju zdravlje drugih treba da odgovaraju po Krivičnom zakoniku, po kojem je moguća i zatvorska kazna, a o čemu odlučuju tužilaštvo i sud. A da se ja pitam, kazna za nenošenje maski u zatvorenom prostoru bila bi 50.000 dinara. Pa da vidimo ko bi s takvim kaznama kršio mere - rekao je za Kurir prof. dr Tiodorović.

On objašnjava, uoči odlučivanja o tome da li će mere, koje su na snazi još danas, biti produžene i za sledeću nedelju, da "nikakav problem ne bi bio da apsolutno sve bude otvoreno kada bi oni koji krše mere bili adekvatno sankcionisani".

Podsetimo, u Srbiji je u prethodnih 24 sata na korona virus testirano 14.866 građana od kojih je 4.687 novozaraženih.

Preminulo je 31 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalaze 230 obolela.

Šta je zatvoreno

I danas su zatvoreni svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, butici, bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Šta je ostalo otvoreno

Nesmetano rade prodavnice prehrambene robe i super marketi, trafike, pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi, benzinske pumpe.

Rad je takođe dozvoljen šalterima državne uprave, poštama, bankama, osiguravajuća društvima i menjačnicama, preduzećima i fabrikama, kao i ostalim objektima u kojima se ne zahtevaju dugotrajno zadržavanje potrošača.

Promene u radnom vremenu nemaju ni apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track