OBELEŽAVAMO MLADENCE! Kurir sutra svim čitaocima poklanja IKONU 40 MUČENIKA SEVASTIJSKIH sa zlatotiskom i molitvom
Foto: Kurir

OBELEŽAVAMO MLADENCE! Kurir sutra svim čitaocima poklanja IKONU 40 MUČENIKA SEVASTIJSKIH sa zlatotiskom i molitvom

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika sevastijskih - u narodu poznat kao Mladenci. Tim povodom dnevne novine Kurir svim čitaocima poklanjaju ikonu SVETIH 40 MUČENIKA SEVASTIJSKIH sa zlatotiskom i molitvom.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.

Mladenci su praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

ikona, poklon
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track