BRAVO, MALENA! Minjine fotografije iz bolnice obradovale celu Srbiju POGLEDAJTE ŠTA JE USPELA DA URADI (FOTO)
Foto: Facebook Printscreen

predivno

BRAVO, MALENA! Minjine fotografije iz bolnice obradovale celu Srbiju POGLEDAJTE ŠTA JE USPELA DA URADI (FOTO)

Društvo -

Mala Minja Matić obradovala je danas celu Srbiju!

Na društvenim mrežama objavljena je fotografija sa klinike u Los Anđelesu na kojoj devojčica, koja se nalazi na lečenju od podmukle bolesti, ručicama hvata stopala podignuta u vazduh.

Minja do skoro nije mogla sama da uzme lopticu u ruke i disala je uz pomoć mašine, ali sad može da izvede ono što je delovalo neostvarivo - da ležeći na leđima bez problema dodirne svoje nožice.

- Drugari, vidite šta ja umem - napisano je u komentaru.

Minja je umiljata i nežna devojčica jednoipogodišnja iz Kragujevca. Tokom prva tri meseca lepo je napredovala i niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su međutim ubrzo primetili da Minja postepeno prestaje da pomera noge i ruke, da otežano diše i slabije jede.

Odmah su potražili pomoć, a ispostavilo se, na žalost, da se radi o retkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti - spinalna mišićna atrofija tip 1.

Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Minja se trenutno nalazi na klinici u Los Anđelesu gde je nakon primanja zolgensme - najskupljeg leka na svetu - počela i sa fizikalnim terapijama i vežbicama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track