građani zabrinuti

OPASNI PO SEBI I DRUGE! Sve više PIJANIH za volanom, Srbi sve češće voze sa više od 3 promila alkohola u krvi (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Policija je nedavno zaustavila vozača koji je imao 3,59 promila alkohola u krvi, a sve češće su situacije u kojima je iz saobraćaja isključeno lice zbog teške alkoholisanosti.

Stručnjaci tvrde da takve osobe predstavljaju ozbiljnu opasnost po bezbednost saobraćaja, a građani pokazuju ozbiljnu zabrinutost.

- Alkohol i volan nikako ne idu zajedno. Kazne moraju biti stroge - neki su od komentara zabrinutih građana.

Vozač u alkoholisanom predstavlja opasnost, ne samo po sebe več i po druge učesnike u saobraćaju. Ponašanje za volanom je potpuno drugačije od postupanja trezne osobe.

- Utiče na njegovu drugačiju procenu, utiče na njegovo donošenje odluka i na shvatanje prostora i puta kojim upravlja, a kako će uticati na konkretnog vozača, u konkretnim uslovima, to vam niko ne može reži - navodi Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja.

Broj alkoholisanih vozača smanjuje se na dva načina: kažnjavanjem i prevencijom.

- Veći deo preventivom, promenom svesti, promenom ponašanja. To je dugoročan proces i zahteva nekoliko desetina godina da se ide u tom smeru, da bi se postigao željeni rezultat - kaže Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja. Za kategoriju teške alkoholisanosti i učestvovanja u saobraćaju predviđena je kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja osam meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja