ŠOK! DO KRAJA GODINE LITAR BENZINA PREKO 200 DINARA? Predviđa se da će svake nedelje biti poskupljenje do 2 dinara
Foto: Dragana Udovičić

CENA NAFTE NA SVETSKOM NIVOU DIVLJA

ŠOK! DO KRAJA GODINE LITAR BENZINA PREKO 200 DINARA? Predviđa se da će svake nedelje biti poskupljenje do 2 dinara

Društvo -

Cena nafte je konstantno u porastu 16 nedelja zaredom, a kako stoje stvari, do kraja godine benzin u Srbiji može otići na preko 200 dinara po litru!

Na globalnom nivou od kraja prošle godine viša je za 88%, što se odražava i na cene goriva na pumpama, koje će, kako stručnjaci predviđaju, rasti sve do kraja godine za jedan do dva dinara po litru na nedeljnom nivou.

"Crno zlato" poskupljuje poslednjih pet meseci, a najveći skok na svetskom tržištu zabeležen je 7. marta, kad je koštalo iznad 70 dolara po barelu.

Nebojša Atanacković
foto: Dado Đilas

- Tokom cele godine se očekuje blagi porast cene goriva. Ovo poskupljenje je pre svega zbog globalnog problema, pandemije koronavirusa. Do kraja tekuće godine moguće je oživljavanje privrede, turizma, pa tek ako se to desi, tada se može očekivati i pad cene nafte na svetskom tržištu. Pad cene goriva na benzinskim pumpama mogao bi da usledi tek ako bi cena barela pala ispod 50 dolara. Međutim, cena goriva na pumpama zavisi i od rafinerija - rekao je za Kurir Nebojša Atanacković, većinski vlasnik jedne naftne kompanije:

- Ovo povećanje nije tako veliko u odnosu na neka poskupljenja goriva koja su zabeležena u istoriji. Ali do kolikog će povećanja doći, svakako zavisi od berze nafte, a opet cena po barelu zavisi od mnogo drugih faktora, privrednih i političkih faktora.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, naglašava za Kurir da je upravo skok cene brenta na tržištu uticao na rast troškova svih kompanija na globalnom nivou, derivata nafte i naftnih kompanija u Srbiji, što se odrazilo i na cene goriva.

Tomislav Mićović
foto: Nebojša Mandić

- Prosečne cene benzina i dizela u Srbiji su u ovom periodu u naglom skoku. Od kraja novembra do danas porasle su za 10% ili oko 15 dinara po litru, a auto-gas za 15% ili oko 11 dinara po litru. Povećanju maloprodajnih cena u manjoj meri je doprinelo i povećanje akciza 15. februara, zbog čega su ukupne dažbine povećane za oko jedan dinar po litru. Prosečna cena barela brenta u dosadašnjem delu 2021. godine je za oko 40% viša nego u 2020. i ova promena se, kao i u Srbiji, na isti način odražava na ovogodišnje cene goriva u svim zemljama regiona i Evrope - rekao je Mićović.

On objašnjava da je teško proceniti kad će se zaustaviti rast cene goriva i podseća da kada je tokom novembra 2020. cena brenta imala konstantan rast, cena goriva nije bila veća, već je bila u padu više od mesec dana.

Kurir.rs/A. Kocić/ Foto:Dado Đilas/Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track