GORAN MILETIĆ ZA KURIR: Pravi se bauk oko ovog zakona! Ne tražimo brak, već samo da nema diskriminacije!
Foto: Ana Paunković

reakcija

GORAN MILETIĆ ZA KURIR: Pravi se bauk oko ovog zakona! Ne tražimo brak, već samo da nema diskriminacije!

Društvo -

U javnosti se pravi bauk da predlog zakona o istopolnim zajednicama podrazumeva brak, a to nema veze sa istinom. Mi samo želimo da regulišemo život. Poenta je samo da se sva prava i obaveze u zajednici regulišu u skladu sa našim zakondavstvom i da nema diskriminacije, kaže za Kurir Goran Miletić, programski direktor za Evropu u organizaciji Civil rajt difenders.

- U predlogu zakona nema nikakvog pomena o tome da se ta zajednica naziva bračnom. Reč je o tome da se u običnom životu svako od nas suočva sa bezbroj situcija, a one bi trebalo da se regulišu na osnovu propisa koji već postoje. Ta pravila kod nas su regulisana Porodičnim zakonom. Prava i obaveze trebaju da budu iste za sve zajednice kako bi bilo lakše i sudijama i svima - kaže Miletić, komentarišući saopštenje Sinoda SPC u kojem se navodi da je "ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod".

Miletić, koji je u radnoj grupi za donošenje ovog zakona, podseća da će ovim zakonom konačno biti regulisani brojni problemi sa kojima su se suočavali partneri u istopolnim zajednicama, kao što su podela imovine, nasleđivanje, posete bolnicama, pravo na zdravstvneno osiguranje ako je jedan od članova zaposlen...

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track