Najnovije vesti

BUKULJA JE GAĐANA SA JADRANA: Prva 2 tomahavka pogodila su radar i šumu, a ni danas nije jasno šta je bila meta TREĆEG PROJEKTILA
Foto: Printscreen Youtube

na današnji dan

BUKULJA JE GAĐANA SA JADRANA: Prva 2 tomahavka pogodila su radar i šumu, a ni danas nije jasno šta je bila meta TREĆEG PROJEKTILA

Društvo

NATO projektili gađali su na današnji dan, pre tačno 22 godine, planinu Bukulju iznad Aranđelovca.

Tri projektila "tomahavk" lansirana sa Jadrana imali su za cilj Radarski centar protivgradne zaštite na vrhu Bukulje. Jedan projektil je pogodio metu, drugi je završio u šumama, a cilj trećeg tomahavka je i danas nejasan.

Na kilometar od radara nalazi se akumulaciono jezero iz koga se Aranđelovac snabdeva vodom i projektil je završio u jezeru. Da li je promašio radar ili mu je u stvari pravi cilj bio razaranje-trovanje jezera ni danas nije razjašnjeno.

Bolje upućeni smatraju da je meta projektila upravo bilo da se ovaj kraj ostavi bez vode, a to bi bila daleko veća šteta od uništenja radara.

Radarski centar na Bukulji je najveći u Srbiji i u to vreme pokrivao je skoro polovinu teritorije. S obzirom na to da se bombardovanje dogodilo u vreme kad protivgradna odbrana još nije bila aktivna veće štete nije bilo.

Radarski centar i danas radi i daleko je savršeniji.

(Kurir.rs/Informer(Foto:Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...