VAKCINIŠITE SE ŠTO PRE! Ivanuša: Situacija je jako ozbiljna, vakcine iz Kovaksa stižu u Srbiju možda početkom aprila
Foto: Printscreen/RTS

Direktor kancelarije SZO u Srbiji

VAKCINIŠITE SE ŠTO PRE! Ivanuša: Situacija je jako ozbiljna, vakcine iz Kovaksa stižu u Srbiju možda početkom aprila

Društvo -

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da se nada da će prve vakcine iz Kovaks sistema u Srbiju stići početkom aprila.

- Ja se iskreno nadam da će se stanje popraviti pre leta u Srbiji i drugim državama, ako se ljudi vakcinišu - rekao je Ivanuša za N1.

On je dodao da se Kovaks sistem, uspostavljen da bi se vakcine obezbedile i siromašnijim zemljama, suočava sa istim manjkom vakcina kao i pojedine države.

Ipak, SZO ima cilj da vakcinama iz ovog programa do kraja godine vakciniše 20 odsto svetskog stanovništva, rekao je on.

Dodao je i da je britanski soj virusa već dominantan u Srbiji, a ako već nije, to je "samo pitanje dana".

Ivanuša je objasnio i da se ova varijanta brže širi i izaziva teše oblike bolesti, ali da se prenosi na isti način kao i izvorna, zbog čega treba držati fizičku distancu, nositi zaštitne maske, održavati higijenu, a oboleli treba da budu u izolaciji.

Ivanuša je rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji "jako ozbiljna", navodeći da je Srbija peta u Evropi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Ivanuša je ukazao i da nema velike razlike između primanja jedne, druge ili treće vakcine i pozvao ljude da se vakcinišu što pre je to moguće.

Kazao je da je teško reći kad će se primetiti korist od vakcinacije, jer iako je u Srbiji potrošeno više od dva miliona doza, najveći deo stanovništva još nije primio injekciju.

Upitan o merama koje Srbija preduzima, Ivanuša je naglasio da iako privreda oseća posledice zatvaranja, istovremeno oseća i posledice pandemije.

- Zdravstvene mere takođe štite i ekonomiju - rekao je i dodao da treba vakcinisati, ali i primenjivati preventivne mere.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja