03:29

Kakve su sankcije za nelegalno prisluškivanje

srbija

CRNO TRŽIŠTE PREPUNO ŠPIJUNSKE OPREME: Detektiv otkriva kakve su kazne za nelegalno praćenje i prisluškivanje (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

U Srbiji crno tržište preplavljeno je špijunskom opremom koju može da kupi svako. Cena opreme je često simbolična, a o ovoj opremi i špijunskim radnjama u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji govorio je Nikola Novak, vlasnik detektivske agencije.

- To je jedno tržište jedne opreme koja se proizvodi u Kini, to nije profesionalna oprema, već kao neke igračke - priča Nikola za navodnu opremu koja kruži crnim tržištem.

Oprema je najčešće u raznim oblicima, poput upaljača, led sijalica, usb memorija, led baterija, hemijske.

- Ima nekih korisnih stvari koje se mogu iskoristiti u razne svrhe. Ta nabavka nije nelegalna, ali svrha u koju se koristi jeste - kaže Nikola.

Prisluškivanje i praćenje partnera možda je i sastavni deo svakodnevice, međutim i to podleže zakonskoj regulativi.

- Praćenje i proganjanje su teško dokaziva dela i to je zabranjeno. Pravo da snima i prati ima samo policija - kaže Novak.

Nikola je i pred kamerama Kurir televizije objasnio i kako se postaje detektiv.

- Od 2013. godine postoji zakonska regulativa i određeni uslovi. Prvo neko ko hoće da postane detektiv mora da ima visoko obrazovanje, mora da ima fakultet, da prođe obuku u MUP-u, završi pripravnički staž, polaže pred komisijom ... - objašnjava vlasnik detektivske agencije.

Špijuniranje svakako može da vas dovede do istine, ali i do zatvora, zaključuje Nikola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track