VAŽNO ZA GRAĐANE SRBIJE! Poznato kada Grci otvaraju granice, a ovo je uslov za odlazak na more
Foto: Shutterstock

spremite se

VAŽNO ZA GRAĐANE SRBIJE! Poznato kada Grci otvaraju granice, a ovo je uslov za odlazak na more

Društvo -

Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčkoj uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test, a grčke granice će za naše turiste biti otvorene najverovatnije već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 14. maja, rekli su danas u Beogradu ministri truzma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis.

Grčki ministar je na konferenciji za medije rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU.

Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama, Teoharis je najavio da će, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, njegova zemlja otvoriti još dva graniča prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Grčki ministar je najavio i da će Grčka od maja početi vakcinaciju svih svojih radnika iz turističkog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

Istakao je da se vakcinacija u Grčkoj odvija dobro, da imaju oko 1.000 vakcinalnih centara u zemlji, ali da i dalje ne prednjači u svetu i Evropi po broju vakcinisanih kao Srbija.

Tatjana Matic, Haris Teoharis
foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministri Matić i Teoharis potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva minstarstava tokom i posle pandemije korona virusa kojom je, kako su kazali, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi održi sektor turizma.

Matić je najavila da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministrstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Istakla je da dva ministarstva čine sve kako bi se putovanja ove godine najpre odvila bezbedno.

- Jasno je da ove godine nećemo moći da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali način putovanja ove godine biće adekvatan u odnosu na epidemiološku situaciju i broj vakcinisanih - rekla je Matić.

S obzirom da je, dodaje, Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih to značajno, kako kaže, olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje.

- To je jedan od ključnih razloga što nam se ukazuje poverenje i mogućnost našim građanima da putuju u Grčku - istakla je Matić.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track