STRADALI ONI KOJE NISMO MOGLI DA ZAŠTITIMO: Zoran Stojiljković o očuvanju zaposlenosti u Srbiji tokom pandemije korona virusa
Foto: Ana Paunković

epidemija kovid19

STRADALI ONI KOJE NISMO MOGLI DA ZAŠTITIMO: Zoran Stojiljković o očuvanju zaposlenosti u Srbiji tokom pandemije korona virusa

Društvo -

Godina pandemije protekla je u očuvanju pre svega zdravlja i života, a država i Vlada uspeli su da održe legalnu zaposlenost, ocenio je danas dosadašnji predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta (SES) predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.

- Stradali su oni koje nismo mogli na odgovarajući način da zaštitimo, pre svega ljudi koji su na privremeno povremeni poslovima - rekao je on posle sednice i dodao da je država učinila dosta pružajući povremenu pomoć i nekim kategorijama poput slobodnih umetnika.

On je naglasio da se kroz razumevanje i saradnju došlo do stava da će se pomoć države nastaviti i da je očuvanje poslova i zarada nešto što je svima prioritet.

Ocenjujući negativne efekte pandemije na stanje u privredi član SES i potpredsenik Saveza samostalnih sindikata Srbije Goran Milić je rekao da situacija nije dobra, ali da su mere Vlade Srbije doprinele "da slika ne bude mnogo crnja".

- Naravno da smo imali nekoliko slučajeva zatvaranja firmi. Ali moram da kažem da su mere Vlade pomogle da situacija ne bude još gora - rekao je on.

Podsetio je da je bilo 69.000 radnika po privremenim i povremenim poslovima koji se nisu vodili da su u radnom odnosu i nema ih u evidencije.

- Mislim da su oni najviše faktički nastradali kada je u pitanju njihova egzistencija - rekao je on.

Novi predsedavajući SES predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić ocenio je da je godina pandemije pokazala da je srpska privreda fleksibilna, da može da se prilagodi i da je solidarna.

On je zamerio medicinskom delu Kriznog štaba na merama koje su donošene da važe već od sutradan i na odlukama koje su bile, kako je ocenio, nefleksibilne i neobrazložene.

Upitana za mogućnosti usklađivanja potreba privrede i trenutne epidemijske situacije ministarka za rad i zapošljavanje i članica SES Darija Kisić Tepavčević je ocenila da to pitanje postavljaju čelnici svih država posle više godinu dana pandemije.

- Nije pesmistično da se kaže da se ne vidi kraj u smislu kada će virus da nestane, ali se nazire kraj mogućnosti postepenog gašenja epidemije - rekla je ona.

Dodala je da svako od građana mora da odgovorno preuzme svoju ulogu i da učini sve da spreči da se zarazi, čime sprečava umnožavanje virusa i njegovo dalje prenošenje.

- Tu je ključ naše borbe. Nema idealne mere, ni od jedne vlade, ni od jedne država - ključ je u nama isključivo - rekla je ona.

Ministarka je danas istakla da je Ministarstvo pokrenulo značajnu zakonodavnu aktivnost u kojoj su razgovori sa relevantnim partnerima i sindikatima od ogromnog značaja.

Dodala je da će svi zakonski predlozi Ministarstva biti u cilju poboljšanja uslova života i rada zaposlenih.

SES će davati mišljenja o zakonskim predlozima, ali da bi se efikasnije radilo i zakonska rešenja bila bolje Miloš Nenezić se založio da predstavnici SES budu ukuljučeni u radna tela ministarstava koja pripremaju zakonske predloge.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track