MINISTAR DMITROVIĆ: Natalitet zahteva rešavanje ekonomskih i infrastrukturnih problema
Foto: Kurir

prokuplje

MINISTAR DMITROVIĆ: Natalitet zahteva rešavanje ekonomskih i infrastrukturnih problema

Društvo -

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, istakao je danas u Prokuplju da je pitanje demogafije prioritetno za Srbiju, ali i da ne zavisi samo od novca, saopšteno je iz resornog ministarstva.

To, kako je rekao, potvrđuju i primeri najrazvijenijih zemalja, jer "da je novac odlučujući faktor, zemlje na severu Evrope imale bi stopu rodnosti iznad tri, a niko nema ni stopu proste reprodukcije od 2,1".

Prema njegovim rečima natalitet zahteva rešavanje ekonomskih i infrastrukturnih problema, ali zadire i u vrednosne kategorije koje je doneo savremeni načina života kada je izgubljen kult porodice, a porodica je u srpskom društvu imala kultno mesto.

Na sastanku s gradonačelnikom Prokuplja Milanom Aranđelovićem, zaključeno je da su stimulacije za natalitet koje ovaj grad izdvaja ohrabrujuće, s obzirom na nivo razvijenosti i budžetske mogućnosti ovog grada.

Naime, Prokuplje iz budžeta izdvaja više od osam miliona dinara za podršku natalitetu. Grad za vantelesnu oplodnju izdvaja do 250.000 dinara, poklon čestitka za prvo dete iznosi 60.000 dinara, a jednokratna pomoć za prvo dete 15.000. Za drugo dete izdvaja se 20.000, a za treće dete 25.000 dinara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja