ZDRAVSTVENI RADNICI PRED PUCANJEM: Sagorevanje i nesanica povećavaju rizik od zaražavanja kovidom!
Foto: Zorana Jevtić

szo upozorava

ZDRAVSTVENI RADNICI PRED PUCANJEM: Sagorevanje i nesanica povećavaju rizik od zaražavanja kovidom!

Društvo -

Dok u mnogim zemljama sveta raste broj novozaraženih i umrlih na dnevnom nivou, zdravstveni radnici širom planete suočavaju se sa sve većim izazovima u očuvanju mentalnog zdravlja, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

Lekari, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje prijavljuju više nivoe anksioznosti i depresije od pripadnika ostalih profesija, naveo je SZO u svom nedeljnom epidemiološkom izveštaju, a preneo Vašington post.

U svom izveštaju SZO se pozvala i na nedavnu studiju, objavljenu u časopisu "Britiš Medikal Džurnal", a koja je otkrila da su nesanica, poremećaji spavanja i sagorevanje na poslu značajni faktori rizika za infekciju kovidom-19 među zdravstvenim radnicima u šest zapadnih zemalja.

- Sa nastavkom pandemije, prikupljeno je više dokaza koji opisuju izazovne radne i psihosocijalne uslove sa kojima se svakodnevno susreću zdravstveni radnici - rekla je SZO.

korona, doktor
foto: Shutterstock

Inače, istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Britiš Medikal Džurnal" pokazalo je da su nedostatak spavanja i sagorevanje na poslu potencijalno faktori rizika za zaražavanje pojedinih zdravstvenih radnika kovidom-19.

U istraživanju koje je sprovedeno od 17. jula do 25. septembra 2020, učestvovali su zdravstveni radnici iz šest zemalja - Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Velika Britanije i SAD. Učesnici su pružili informacije o demografskim podacima, koliko sati spavaju noću, koliko sati spavaju preko dana, da li imaju problemima sa spavanjem, kao i da ocene izgaranju sa posla i izloženosti kovida-19.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track