DEJAN GAVRILOVIĆ ZA KURIR: Poskupljenje usluga pokazuje da banke ne žele da pomognu građanima, već da što više uzmu od njih!
Foto: Fonet

oštro

DEJAN GAVRILOVIĆ ZA KURIR: Poskupljenje usluga pokazuje da banke ne žele da pomognu građanima, već da što više uzmu od njih!

Društvo -

Dejan Gavrilović, predsednik udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" kaže za Kurir da banke poskupljuju usluge jer im je kreditna aktivnost opala, pa traže druge načine da zarade.

Naime, klijentima jedne od banki stiglo je obaveštenje da će od 31. maja početi da važe nove Tarife naknada za usluge fizičkim licima. Pojedine usluge skuplje su za čak 100 odsto, a čitaoci Kurira, koji su nam prosledili ovaj tarifnik, posebno su rezigrirani što će im od kraja maja biti naplaćivana i provizija na onlajn plaćanja koju do sada nisu plaćali.

Ona će, po novom, iznositi od 15 do 30 dinara po nalogu za plaćanje u zavisnosti od vrste platnog računa, a poskupeće i izdavanje čeka sa sadašnjih 20 na 25 ili 35 dinara, u zavisnistosti od platnog računa.

- Kreditna aktivnost je dosta opala i banke traže druge načine da zarade. Što se tiče povećanja cena provizije za onlajn plaćenje tu ima logike, jer se sve više ljudi usmerava na onlajn plaćanja.

U početku, kada je uvedeno bilo je besplatno, kada je počeo sve veći broj građana da koristi ovu uslugu onda je počelo da se naplaćuje, a sada se te cene povećavaju. Ovo jasno pokazuje da najveći smisao banaka nije da pomogne građanima, već da uzima.

Preporuka građanima je da uporede cene usluga kod drugih banaka i pređu kod one najpovoljnije. Ako sve banke povećaju cenu usluga u isto vreme, onda je to ozbiljniji problem - ocenio je Gavrilović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track