02:29

KAKO DA PROVALITE PREVARANTA NA OSNOVU NEVERBALNE KOMUNIKACIJEja

NEVERBALNA KOMUNIKACIJA

STARIJI GRAĐANI SVE ČEŠĆE NA METI PREVARANATA: Evo kako da uhvatite lažova u akciji samo na osnovu POKRETA KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

U slučaju da se pitate da li je moguće otkriti prevaranta ili laž koju neko pokušava da vam plasira, ekspert u pregovaranju, neverbalnoj komunikaciji i ekonomskoj diplomatiji Dijana Carić objašnjava da može. Samo treba pratiti neverbalnu komunikaciju, koja inače čini oko 80 odsto ukupne komunikacije.

Na meti prevaranata su uglavnom stariji građani, pa nije na odmet da se upute u tematiku.

"Kada se odugovlači u govoru, kada je odgovor suviše jednostavan ili suviše složen, a postoji i jedna sjajna verbalna tehnika koja se zove hronologija", navela je Carićeva.

U pitanju je, kako je objasnila, način na koji osoba hronološli prepričava neki događaj.

"Kada je pitate da vam ispriča od početka ka kraju, osoba koja laže će to da učini. Ali ako je pitate da isti događaj pripoveda s kraja, ona to neće moći da uradi", navela je ona.

Kada su u pitanju pokreti koji odaju osobu koja laže, to su učestala dodirivanja lica, nosa, trljanje očiju, prekrivanje usana, povlačenje ruku i nogu ka sebi, preterano znojenje...

"Veoma je važno uzeti i konekts, odnosno situaciju u kojoj se osoba posmatra, i ukoliko osoba koja govori istinu, uvek prvo odreaguje neverbalno, na primer osmehom, a tek onda govorom", zaključila je gošća Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:55

VELIKI PRITISAK NA PSIHU U VREME KORONE: Najugroženije višečlane porodice, anksioznost i depresija u porastu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track