04:40

Advokat objašnjava problematiku restitucije

svođenje računa

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O RESTITUCIJI: Advokat o vraćanju oduzete imovine u Srbiji KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

Slučaj Vladimira Lešića, praunuka imućnog trgovca i jednog od gradonačelnika Beograda Miloša Savčića, koji pokušava da povrati makar deo imovine, probudio je zainteresovanost javnosti za problem restitucije.

Advokat Dragoslav Ljubičanović zastupa neke od oštećenih porodica pred sudom, a za Kurir televiziju kaže da je reč o otklanjanju štetnih posledica oduzimanja imovine iz ideološko-političkih razloga i sve derivate takvog postupanja, konfiskacije, nacionalizacije, agrarne reforme.

"Ljudima je oduzimana privatna imovina bez adekvatne naknade, misli se na tržišnu vrednost imovine koja se oduzima. Mi smo kao društvo i država rešili da napustimo taj ideološko-politički model i da se vratimo na neke civilizacijske tekovine u kojima se podrazumeva da se privatna svojina štiti i da ne može da bude otuđena osim ako ne postoji neki javni interes, ali da u toj situaciji vlasniku mora biti isplaćena pravična naknada", objasnio je on.

Ljubičanović je dodao da trenutno zakonsko rešenje nije dobro, jer se ne vraća sva imovina, da se ne vraća svim licima, da se ne vraća pravnim licima, zakon se ne bavi naknadom štete za period u kojima lica nisu mogla da koriste imovinu, nego samo nešto što postoji danas.

"Vraća se u nekakvim obveznicama, videli smo da se vraća u nekih 15 odsto paušalno procenjne vrednosti, u nekom budućem vremenu. To nije pravično, to nije nešto što predstavlja nadoknadu onoga što je ljudima uzeto, tj. oteto", zaključio je advokat.

(Kurir.rs)

Bonus video:

08:41

KOMUNISTI IM ODUZELI SVU IMOVINU: Praunuk Miloša Savčića izneo šokonatne podatke - njihova imovina danas vredi 17 MILIJARDI DOLARA KURIR TELEVIZIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track