DR PETROVIĆ ZA KURIR Za nekoliko meseci već bismo mogli da suzbijemo epidemiju! Zatvoreni kafići i tržni centri uskoro su prošlost
Foto: Printscreen

pobeda na vidiku

DR PETROVIĆ ZA KURIR Za nekoliko meseci već bismo mogli da suzbijemo epidemiju! Zatvoreni kafići i tržni centri uskoro su prošlost

Društvo -

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže za Kurir da je dovoljno da se 50 odsto građana Srbije vakciniše protiv koronavirusa kako bi se suzbila epidemija u našoj zemlji, a taj broj vakcinisanih ćemo najverovatnije, kako navodi, dostići već u prvoj polovini godine.

U Srbiji se u proseku dnevno daje 53.571 doza vakcina protiv koronavirusa i, ukoliko naša zemlja nastavi ovim tempom, za samo pet meseci biće vakcinisano 75 odsto građana što će značiti i pobedu nad ovom pošasti koja nas je zadesila, pokazuje istraživanje koje je sprovela američka agencija Blumberg.

Međutim, dr Radmilo Petrović kaže da je nerealno očekivati da se 75 odsto populacije vakciniše obzirom na "antivaksere koji prave haos u procesu vakcinacije".

- Pitanje je da li se može i nabaviti tolika količina. Vidimo da neke proizvodne kuće imaju probleme sa zagađenjem vakcina, pa bacaju čitave serije. Najbolje bi bilo kada bi se vakcinisalo 95 odsto stanovništva, ali to je malo verovatno. U svakom slučaju što se veći broj građana vakciniše, to bolje - kaže dr Petrović.

On ističe da se još uvek ne zna, za razliku od nekih drugih bolesti, koliki je procenat vakcinisanih potreban da bi se zaustavila pandemija.

- Za neke zarazne bolesti se tačno zna koliki treba da bude procenat vakcinisanosti. Za male boginje, to je 95 odsto, za difteriju - 80 odsto, ali je koronavirus jza nas još uvek nepoznati virus i dosta se nagađa. U svakom slučaju, možemo računati da je potrebno da se 50-60 odsto građana imunizuje kako bi se suzbila epidemija, a mislim da ćemo to postići u prvoj polovini godine, ako se nastavi sa intenzivnom kampanjom. U tom slučaju bi se broj zaraženih sveo na male brojeve i ne bi bilo potrebe za merama kao što su zatvaranje objekata i slične restrikcije - zaključuje dr Petrović i dodaje da će ipak biti potrebno nastaviti sa nošenjem maski u nekim zatvorenim prostorima.

Inače, koliko se dobro Srbija snašla u globalnoj trci za vakcine, pokazuju podaci Blumberga prema kojima će Norveškoj, gde je stopa vakcinacije 14.598 doza dnevno, biti potrebno čak 16 meseci da vakciniše 75 odsto građana, Nemačkoj i Španiji, ukoliko ne ubrzaju tempo, biće potrebno godinu dana, Italiji 11 meseci... Evropskoj uniji će, generalno gledajući, biti potrebno godinu dana da vakiciše taj procenat stanovnika, dok će, primera radi, Severnoj Makedoniji trebati i više od 10 godina.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track