02:43

Kako da svedete simptome alergije na minimum

udruženje alergija i ja

SEZONA ALERGIJA SE ZAHUKTAVA: Preporuke kako da svedete simptome na minimum KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

Sezona alergija počinje sa lepšim vremenom, što osobama koje su alergične na polen, sunčevu svetlost ili grinje zadaje mnogo muka. Epidemija koronavirusa dodatno pogoršava situaciju, jer se oni sa simptomima crvenila, kašnja, svraba, bola u grudima ili kratkog daha mogu naći u nedoumici da li je reč o alergijskoj reakciji ili infekciji kovida 19.

Iako su simptomi slični, postoji način da ih razlikujemo, kaže Ana Nikolić iz Udruženja "Alergija i ja".

"Ljudi koji duži niz godina pate od alergijskih reakcija u prvih nekoliko dana neće znati da li jeste ili nije korona. Ono što je glavna razlika je da posle primljene terapije, antihistaminika, simptomi se ublažavaju i u proseku alergije traju 12 i po dana po statistikama", kaže ona i dodaje da će kod alergija svakako izostati pojava temperature i drugačiji je kašalj.

Ono što je preporuka da se u ranim jutarnjim satima, kada je alergena u vazduhu najviše, drže zatvoreni prozori, da se svi filteri redovno čiste, da se skinu teške zavese, a u slučaju da imate kućne ljubimce, da se redovno češljaju pre nego što se puste u kuću.

"Najvažnija je higijene. Potrebno je ispirati nos sa fiziološkim rastvorom ili preparatom morske soli. Takođe, redovno pranje kose, tuširanja i menjanje garderobe", naglasila je ona i dodala da i nošenje maske pomaže osobama sa alegrijama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track