Vatrogasci - branioci Hilandara stigli u Vranje
Foto: Rts

Vatrogasci - branioci Hilandara stigli u Vranje

Društvo -
Ponosni smo na ono što smo tamo uradili, uz veliku pomoć grčkih kolega i hilandarskih monaha, rekao je Bojan Glamočlija, portparol i koordinator u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije

VRANJE - Ekspedicija od 49 srpskih vatrogasaca sa 10 vozila, posle skoro četvorodnevne borbe sa vatrenom stihijom na Svetoj Gori, u utorak veče vratila se u Srbiju.

Njima je prva stanica po povratku bila Vranje, gde su ih dočekali gradonačelnik Vranja Zoran Antić i zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

"Obavili smo jedan zaista veliki posao. Požar na Svetoj Gori je bio velikih razmera, a vatra je bila udaljena od Hilandara svega 130 metara u vazdušnoj liniji. Ponosni smo na ono što smo tamo uradili, uz veliku pomoć grčkih kolega i hilandarskih monaha", rekao je Bojan Glamočlija, portparol i koordinator u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije.

On je kazao da na ogromnoj površini Svete Gore vatra nije definitivno ugašena, ali je stavljena pod kontrolu, tako da su svi ostali bezbedni.

Gradonačelnik Vranja je rekao da mu je čast što dočekuje "srpske heroje", koji su u Grčkoj časno obavili posao spašavanja od vatre manastira Hilandar.

"Čast mi je što vas dočekujem ovde u Vranju, jer ste vi pravi srpski heroji, pošto ste u prijateljskoj Grčkoj obavili častan posao - zaštitili ste od vatre Hilandar, tu srpsku svetinju, čime ste na najbolji način reprezentovali Srbiju", rekao je Antić.

Đorđe Babić, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, čestitao je vatrogascima na poslu koji su obavili i rekao da je od svega najvažnije da je cela akcija prošla bez žrtava.

"Ovi ljudi su časno predstavili Srbiju i MUP na jednom teškom zadatku u prijateljskoj Grčkoj. Čestitam im na hrabrosti i požrtvovanju i izražavam veliko zadovoljstvo što je ova velika akcija okončana bez žrtava", rekao je Babić.

On je podsetio da je jedan broj vatrogasaca iz ove ekipe bio na sličnom zadatku u Grčkoj 2007. godine, drugi ovoga leta u Crnoj Gori, a treći, ne tako davno, u sličnim akcijama u našem okruženju.

Ova ekspedicija srpskih vatrogasaca otputovala je u Grčku tokom noći 10. avgusta, a njoj je bilo 10 ekipa iz Beograda, Sremske Mitrovice, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša.

http://www.youtube.com/watch?v=Tr_alR6vxJg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track