00:45

zlatko petrovic

puls srbije

NIKO NEĆE ODGOVARATI ZA PROCURELE PODATKE! Zlatko Petrović: Fejsbuk nema svog predstavnika u Srbiji, nemamo kome da se obratimo!

Društvo -

Društvenim mrežama se svakodnevno povezujemo s drugim ljudima, međusobno komuniciramo i razmenjujemo informacije i podatke. No, prečesto upravo društvene mreže omoguće zlonamjernim ljudima da iskoriste priliku i prevare korisnike.

facebook, Facebook, 0013633801
foto: Profimedia

Zlatko Petrović, pomoćnik gen. sekretara u sektoru za nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti govorio je u Pulsu Srbije kako da sprečimo zloupotrebu ličnih podataka.

Zlatko Petrović
foto: Kurir televizija

- Ovakve stvari se vrlo često dešavaju, svaki put kada napravimo nalog na društvenoj mreži mi praktično proizvodimo gomilu podataka o ličnosti. Ovo što se desilo je povreda podataka od rukovodioca podataka, dakle Facebook-a. On je izgubio kontrolu nad podacima. Imamo puno pravo prema zakonu da tražimo brisanje podataka ili izmenu. Problem je što društvena mreža Facebook nema svog predstavnika u Srbiji. Svi ti veliki internet giganti koji obrađuju podatke morali bi da imenuju svog predstavnika u našoj državi, a Facebook nije imenovao nikoga. Nama naša država garantuje kroz zakon na očuvanje podataka, ali mi nemamo kome da se obratimo. Stoga, jedino što mi možemo da činimo jeste da se obratimo direktno Facebook-u i da podnesemo tužbu. Nakon ove velike kompromitacije može se preporučiti da se promeni password. - rekao je Zlatko Petrović.

Zlatko Petrović
foto: Kurir televizija

Zlatko je apelovao na sve da paze kada čitaju uputstvo za korišćenje aplikacije, u tim sitnim slovima koje mi previdimo piše kome poveravamo podatke i u koje svrhe.

Kurir.rs/ M.L.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:16

DEJANA MILIĆ SUBIĆ: Nema sumnje da će onlajn nastava ostaviti posledice (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track