POMOĆNIK MINISTRA RUDARSTVA I ENERGETIKE MILJANOVIĆ: Maksimalno se zalažemo za zaštitu životne sredine
Foto: Shutterstock

ekologija

POMOĆNIK MINISTRA RUDARSTVA I ENERGETIKE MILJANOVIĆ: Maksimalno se zalažemo za zaštitu životne sredine

Društvo -

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović rekao je danas da u vršenju rudarskih aktivnosti životna sredina mora da bude sačuvana i da će se Ministarstvo maksimalno zalagati za zaštitu životne sredine, čemu će doprineti i izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje bi uskoro trebalo da budu usvojene, saopšteno je iz tog ministarstva.

"Nadležni rudarski inspektor je krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i niskopa u rudniku Jama kompanije 'Zijin Copper'. U narednom periodu nastaviće se koontinuirani inspekcijski nadzor sa ciljem kontrole poštovanja naloženih mera, ali će se raditi i po predstavkama građana Bora kako bi sve uočene nepravilnosti po pitanju zaštite životne sredine ili imovine građana mogle da se detektuju i otklone", rekao je Milijanović.

On je istakao da je, pored inspekcijsih mera u vezi sa rudnikom Jama, u prethodnom periodu vršen i nadzor potencijalnih zagađivača reke Pek sinhronizovanim delovanjem tri inspekcije - vodne, rudarske i inspekcije zaštite životne sredine, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Rudarski inspektor je izrekao mere kompaniji 'Zijin Copper' kad je reka Pek u pitanju i u prethodnom periodu je kompanija postupila po naloženim merama. Međutim, potencijalnih zagađivača sigurno ima još i u narednom periodu nastaviće se kontinuirano delovanje sve tri inspekcije s ciljem da se svi potencijalni zagađivači reke Pek i zagađivači životne sredine u okolini rudarskih aktivnosti detektuju i da se sve nepravilnost otklone", naveo je on.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track