Najnovije vesti

DR GNJATOVIĆ UPOZORAVA: Nije neočekivano da se u Srbiji pojavi brazilski soj, a evo šta bi bilo najopasnije da se dogodi
Foto: Printscreen/Pink

vakcine pružaju dobru zaštitu

DR GNJATOVIĆ UPOZORAVA: Nije neočekivano da se u Srbiji pojavi brazilski soj, a evo šta bi bilo najopasnije da se dogodi

Društvo
12:18h

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za nuklearne energije rekla je da bi najopasnije bilo da virus korone počne da uspešno izbegava odgovor na primenu vakcinacije

Dr Gnjatović je rekla da se Institut za nuklearne energije oduvek bavi razvojem dijagnostičkih testova za veterinu i medicinu, kao i da su neki od tih testova bili formirani na primeru radio-izotopa.

- Sada se sve to manje koristi, ali je ostao stari naziv kada smo se više bavili time. Pojava novog soja zavisi od kontakata, putovanja, nije neočekivano da se pojavi i brazilski. Za sada imamo britanski soj u Srbiji. Ono što bi bilo najopasnije jeste da počnu da uspešno izbegavaju odgovor na primenu vakcinacije. Ono što znamo za sada je da manje štite od južnoafričkog soja - rekla je dr Gnjatović.

Dr Gnjatović je, komentarišući vakcinaciju, rekla da one pružaju dobru žaštitu, postoji mogućnost da se vakcinisane osobe inficiraju, ali dodaje da ima dovoljno podataka da će te kliničke slike biti mnogo blaže.

- Virus je prisutan i važno je da steknemo uvid na to koliki je procenat odgovorio na antitela. Za sada su podaci malo značajniji nego za neke prethodne bolesti za koje su se primale vakcine - rekla je dr Gnjatović.

Kako kaže, ako neko ko je vakcinisan, a ne pokazuje da ima antitela, moguće da ima celularni, ali dodaje da će se to tek ispitivati, jer se, ističe ipak očekuje da ona porastu. Dr Gnjatović je rekla da još nemaju podatke o zaražavanju vakcinisanih u smislu različitih grupa vakcinisanih.

(Kurir.rs/Pink)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...