UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE: Vladimir Radomirović ponovo kandidat za predsednika UNS
Foto: screenshot Pink tv

za tu funkciju ga je predložilo 74 novinara i foto-reportera

UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE: Vladimir Radomirović ponovo kandidat za predsednika UNS

Društvo -

Osnivač i glavni urednik portala Pištaljka Vladimir Radomirović biće ponovo kanditat za predsednika Udruženja novinara Srbije nakon što ga je danas za tu funkciju predložilo 74 novinara i foto-reportera iz brojnih redakcija po Srbiji (RTS i RTV, Prva televizija, Politika, Večernje novosti, Tanjug, Danas, NIN, Nedeljnik, Sremske novine, Libertatea...)

Kandidaturu sadašnjeg predsednika UNS podržale su kolege iz sadašnjeg sastava Uprave i Suda časti UNS-a te istaknuti novinari: Ljiljana Smajlović, Goranka Matić, Eržebet Pap Reljin, Miomir Filipović, Petar Jeremić, Gorislav Papić, Zoran Stanojević, Zoran Panović, Muharem Bazdulj, Marija Savić Stamenić, Zvezdan Mančić, Andrija Igić, Aleksandar Milošević, Batić Bačević, Filip Rodić, Dušan Telesković, Predrag Azdejković, Aleksandar Apostolovski, Marko Subotić, Mirjana Čvorić, Jelena Kosanović, Anica Telesković, Višnja Aranđelović, Petrica Đaković, Ivana Mićević, Dragana Pejović i drugi, saopštio je UNS.

Radomirović je novinarstvom počeo da se bavi pre 27 godina u nedeljniku Vreme, da bi narednih godina radio u listovima Naša Borba, Danas i magazinu Status. Bio je glavni urednik nedeljnika Reporter, kada ga, je tokom 2001. i 2002. godine, policija dva puta saslušavala po nalogu tužilaštva i Vlade Srbije, tražeći da otkrije izvore informacija, što je Radomirović odbio.

Od 2003. do 2005. godine radi na Televiziji B92 kao novinar i urednik vesti, da bi 2006. prešao u „Politiku“, gde je prvo bio zamenik urednika spoljnopolitičke rubrike, a potom, 2008. godine postao i zamenik glavne i odgovorne urednice najstarijih novina na Balkanu.

Sa grupom kolega ukazivao je na cenzuru koju je sprovodio tadašnji glavni urednik Dragan Bujošević, kao i na sukob interesa u kojem se našao tadašnji premijer Mirko Cvetković, čija je firma zarađivala na ugovoru sa „Politikom“. Posle višemesečnog maltretiranja i cenzurisanja tekstova, Radomirović i njegova supruga Dragana Matović dobili su otkaze krajem 2009. godine.

Koristeći ovo iskustvo i uviđajući potrebu da se novinari zaštite od pritisaka, a novinarski izvori od pretnji, Radomirović 2010. godine osniva „Pištaljku“, portal za prijavljivanje i istraživanje korupcije, koji je do sada objavio oko 900 istraživačkih tekstova o korupciji, sukobu interesa, nenamenskom trošenju budžetskog novca.

Prvi je dobitnik nagrade „Verica Barać“, koju od 2012. godine dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije. Dve godine kasnije, 2014. dobija najprestižniju novinarsku stipendiju na svetu, koju dodeljuje Fondacija za novinarstvo „Niman“ na Univerzitetu Harvard zbog čega odlazi u SAD.

Tokom jednogodišnjeg boravka na Harvardu, pohađao je postdiplomske kurseve na Školi za državnu upravu „Džon F. Kenedi“ i Masačusetskom tehnološkom institutu (MIT). Držao je predavanja o korupciji i zaštiti uzbunjivača na Harvardu i Univerzitetu Nortistern (Northeastern University) u Bostonu.

Radomirović je jedan od osnivača Evropskog centra za slobodu štampe i medija (European Centre for Press and Media Freedom) sa sedištem u Lajpcigu.

U Udruženju novinara Srbije je od 2009. godine, član Uprave bio je od 2013. do 2017. godine, a član Izvršnog odbora od 2016. do 2017. godine. Za predsednika UNS izabran je 2017. godine.

Redovna skupština UNS zakazana je za 29. maj u Beogradu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track