Najnovije vesti

NAJMLAĐI PACIJENTI SA KOVIDOM U SRBIJI: Beba od devet dana sa najtežim oblikom korone, osmogodišnji dečak i dalje na respiratoru
Foto: EPA / ZOLTAN BALOGH

tuga

NAJMLAĐI PACIJENTI SA KOVIDOM U SRBIJI: Beba od devet dana sa najtežim oblikom korone, osmogodišnji dečak i dalje na respiratoru

Društvo

Najmlađi pacijent u Srbiji sa koronom, beba stara svega devet dana nalazi se respiratoru na odeljenu neonatologije u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu i lekari se bore za njen život. Nažalost, ovo je prvi ovakav slučaj u Srbiji, a u svetu je svega nekoliko zaraženih novorođenčadi. U Kliničkom centru Niš na respirator je priključen i osmogodišnji dečak iz Vladičnog Hana, koji pored korone ima i druge hornične bolesti, što mu otežava oporavak.  

Beba je tri sata po rođenju dobila temperaturui testovima je ubrzo i potvrđeno prisisutvo covida 19, a od trećeg dana živa dete se nalazi na mehaničkoj ventilaciji. Majka deteta je iz Trstenika, porodila je u Kraljevu a nije ni znala da je zaražena, jer je nije imala nije simptom virusa. Kako Kurir saznaje, bebino stanje se za sada ne pogoršava, ali još uvek ne mogu da je skinu sa kiseonka, jer joj je ugrožen život.

Dr Dragana Savić, UKC Kragujevac, neonatologija, beba sa koronom, pedijatrija
foto: Kurir/Bogdana Đusić

- Beba se najverovatnije zarazila preko placente. Majka je takođe kovid pozitivna. Dete ima plućnu hipertenziju koja joj ugrožava život, za sada ipak nema dodatnih komlikacija, ali niko ne može da prognozira dalji tok bolesti. Vrlo je malo poznatih stvari, malo literature ima - objasnila je za Kurir dr Dragana Savić sa neonatologije UKC Kragujevac i dodaje da je čitav tim stručnjaka radio na određivanju terapije:

- Beba je prvo dobro reagovala, pa se stanje pogoršalo, pa sada opet lepo prihvata novu terapiju. Mi ćemo je i dalje pratiti, specifično je to da tek rođeno dete ima veoma tešku kliničku sliku, kao mnogo stariji pacijenti sa najtežim oblicima korone.

Drugo dete koje je na respiratoru zbog kovida 19, osmogodišnji dečak iz okoline Vladicinog Hana, uz ovu infekciju ima i hronične bolesti koje otežavaju oporavak.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

- Dete je u teškom stanju, ali je stabilno. Naš pacijent je nekoliko dana primao visoki procenat kiseonika, a onda je priključen na mehaničku ventilaciju. Stanje mu je stabilno, ali ima niz bolesti koji otežavaju njegov oporavak. Ipak, svi smo optimisti jer deca su zaista veliki borci - kazao je za medije dr Ivica Nakev, koordinator Dečje kovid-bolnice u Nišu.

Do sad su zbog kovida na respiratore bila priključena dva deteta, oba sa pridruženim bolestima: jedno sa kardiološkim problemima u Institutu za majku i dete, a drugo sa neurološkim poremećajem u Univerzitetskoj dečjoj klinici u "Tiršova" u Beogradu

(B. Đusić - J.Pronić)  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...