MINISTAR RUŽIĆ O POVRATKU ĐAKA U ŠKOLE: Živimo u vanrednim okolnostima, važno je da nismo izgubili ni jednu školsku godinu
Foto: Printscreen/RTS

deca od danas ponovo u klupama

MINISTAR RUŽIĆ O POVRATKU ĐAKA U ŠKOLE: Živimo u vanrednim okolnostima, važno je da nismo izgubili ni jednu školsku godinu

Društvo -

Epidemiološka situacija se na sreću popravlja što je uticalo na odluku o povratku đaka u školske klupe po modelu od septembra prošle godine. Vaspitno-obrazovni sistem je pokazao rezistentnost i virus nije značajno ušao u škole.

- Prirodno je da u urbanim sredinama bude veća koncentracija zaraženih, pa je tako najviše bilo u Beogradu i Novom Sadu, a javljao se u statističkim podacima i Zrenjanin. Međutim, nije bilo više od 2-3 odsto zaraženih među zaposlenim i oko jedan odsto među đacima, što ne znači da su se zarazili u školama ili na fakultetima - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Vakcinacija je, prema rečima Ružića, jedini lek da se suzbije epidemija, da se izborimo sa korona virusom.

- Oko 55.000 zaposlenih u prosveti je vakcinisano, što je nešto više od trećine i to je dobar pokazatelj. Ja i ovim putem pozivan, ne samo prosvetne radnike, već građane iz svih starosnih grupa da se vakcinišu - rekao je Ružić.

Iako, kako kaže ministar prosvete, živimo u vanrednim okolnostima, važno je da nismo izgubili ni jednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju.

- Nastavnicima je dozvoljeno da od programa odstupe do 20 odsto kako bi se sa đacima fokusirali na najvažnije. Sam proces nije zaustavljen, stečeno znanje nije ugroženo - istakao je Ružić.

Probni test male mature je urađen a najvažnije je da se pripreme urade na vreme, zbirke zadataka su odštampane u januaru, ima više opcija zatvorenih zadataka, zaokruživanja odgovora. Motivacija je naravno veća na završnom testu i đaci imaju dovoljno vremena da se pripreme za 23.,24. i 25. juna kada će mala matura biti održana - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track