GRCI SE UŽELELI SRPSKIH TURISTA PA NUDE POVOLJNU PREDSEZONU: Tvrde nikad jeftinije, ali ko ima decu biće mu papreno (ANKETA)
Foto: Shutterstock

hoćete li ove godine na more?

GRCI SE UŽELELI SRPSKIH TURISTA PA NUDE POVOLJNU PREDSEZONU: Tvrde nikad jeftinije, ali ko ima decu biće mu papreno (ANKETA)

Društvo -

Grci su u ponedeljak otvorili granice za građane Srbije, zvanična turistička sezona startovaće 14. maja, a veoma brzo se, posle skoro jednogodišnje pauze, očekuje prava invazija naših turista na omiljena letovališta.

Sve ukazuje da će Grčka, kao i godinama unazad, biti glavna destinacija za stotine i stotine hiljada naših građana, ali i pravi izbor za predstojeće leto. Tim pre jer je postignut sporazum Srbije i Grčke po kojem će naši turisti moći da putuju ili uz potvrdu o vakcinaciji (bilo koja vakcina) ili uz negativan PCR test.

Temeprature: Iako su prolećni dani na našim prostorima obeleženi kišom i prohladnim vremenom, to građane koji razmišljaju da uskoro krenu na letovanje ne treba da plaši. Prema najavama meteorologa, već od juna će u Grčkoj temperature vazduha, ali i mora, biti idealne za kupanje.

plaza, maska
foto: Shutterstock

I to čak četiri-pet stepeni iznad proseka! Ali to ne znači da nas očekuju paklene vrućine, naprotiv. Prema trenutnoj vremenskoj prognozi temperature na ovoj destinaciji već sada se kreću oko 20 stepeni, a za jun se predviđa i preko 30, što će biti idealno za uživanje na plaži. Jako bitna činjenica je da tokom predstojeće sezone u Grčkoj kišnih dana skoro da neće biti.

Bezbednost: Vakcinacija u Grčkoj nije baš kao u Srbiji, ali su po ovom pitanju svakako među najboljima u Evropskoj uniji. Grci su procesu imunizaciji veoma ozbiljno pristupili jer žele da budu potpuno pripremljeni za početak leta i rešeni da do otvaranja sezone postanu svojevrsna "covid free" destinacija.

Ko ima decu, biće papreno

Grčka je 19. aprila otvorila svoje granice pod dogovorenim uslovima: uz PCR test ili potvrdu o vakcinaciji. Nova izmena tiče se dece starije od 5 godina koja u slučaju prelaska granice moraju da imaju negativan PCR test.

Svaki putnik koji dolazi u Grčku iz inostranstva mora da ima negativni PCR test iz dijagnostičke laboratorije, ne stariji od 72 sata. Ovaj test je obavezan za sve turiste (uključujući decu stariju od 5 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju koja prevladava u zemlji odlaska

Ako roditelji koji se nisu vakcinisali krenu na odmor u Grčku sa dvoje male dece, starije od pet godina, moraće samo za testove i putna osiguranja da plate najmanje 85.500 dinara ili oko 700 evra, što je više od ukupne cene letovanja za celu porodicu. Ako su roditelji vakcinisani troškovi za testove i osiguranje za decu iznose oko 400 evra.

Ono što je jako važno istaći, Grci su na prvo mesto postavili zdravlje svojih gostiju, pa će tako vakcinacija svih turističkih radnika biti završena do otvaranja hotela, kada će kao potpuno pripremljeni domaćini svojim gostima otvoriti vrata i pružiti ugodan i bezbedan boravak. I ono što je podjednako važno: tada se očekuje skoro potpuna normalizacija života, sa otvorenim kafićima, restoranima i tržnim centrima, mogućnošću da krstarite plažama po celoj Grčkoj, uz minimalne bezbednosne mere.

Cene: Predsezona je i ranijih godina bila poznata po niskim cenama aranžmana, ali ovogodišnja ponuda je još i povoljnija. Primera radi, cena aranžmana za celu porodicu za sedam dana u junu iznosi samo 540 evra, što nikada do sada nije bilo. Grci su se uželeli naših turista, i da su u tu čast osmislili i pripremili ponudu u kojoj zapravo za boravak u hotelu naplaćuju samo hranu i struju, te su tako pružili mogućnost za letovanje srpskim gostima i sa skromnijim budžetom.

Atina, plaža, mere
foto: Profimedia

Kako kažu naši turistički radnici, pored Halkidikija koji je tradicionalno glavna grčka destinacija za srpske turiste, ove godine predviđena je i veoma atraktivna ponuda u regiji Atike, nedaleko od prestonice Atine. Jedna od najpoznatijih plaža u ovoj oblasti nalazi se u mestu Kamena Vurla.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track