REKONSTRUKCIJA PRUGA NA 8 PRELAZA: Neki nisu obnavljani prethodnih 40 godina
Foto: Marina Lopičić

RADOVI

REKONSTRUKCIJA PRUGA NA 8 PRELAZA: Neki nisu obnavljani prethodnih 40 godina

Društvo -

Infrastruktura železnice Srbije je tokom aprila završila radove na rekonstrukciji osam putnih prelaza, na niškoj pruzi kod Aleksinca, kao i na prugama od Male Krsne prema Smederevu i Požarevcu.

Većina tih prelazala nije bila obnavljana u prethodnih 40 godina.

Rekonstrukcijom je osigurana veća bezbednost svih učesnika u saobraćaju, ukinute su lagane vožnje i omogućena veća brzina vozova na ovim deonicama, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Sve radove samostalno su izveli radnici tog preduzeća, građevinske delatnosti, iz Paraćina, Aleksinca i Požarevca, u okviru aktivnosti na redovnom održavanju putnih prelaza.

Kragujevac, pruga
foto: Kurir/B.Đ.

Tako su na levom koloseku pruge Beograd Centar - Niš, između stanica Đunis i Korman, obavljeni radovi na zameni kolosečne konstrukcije na putnom prelazu u selu Vitkovac.

Tokom ovih radova obavljena je demontaža betonskih ploča i šina, kao i postavljanje novih šina, ukupno 21. praga, novog tucanika i betonskih ploča.

Zahvaljujući radovima na prelazu u Vitkovcu ukinute su lagane brzine vozova od 50 km na sat i stvoreni uslovi da se saobraćaj na ovoj deonici magistralne pruge odvija predviđenom brzinom od 100 km na sat.

Na regionalnoj pruzi Mala Krsna - Radinac - Smederevo, na putnom prelazu Lipe, obavljeni su radovi na zameni stare kolosečne rešetke, postavljen je novi tucanik, i urađeno je mašinsko regulisanje koloseka sa dinamičkom stabilizacijom.

Pored toga, na samom putnom prelazu postavljeni su novi gumeni paneli poznatog nemačkog proizvođača, kao i betonski ivičnjaci, čime je vozačima drumskih vozila obezbeđen lakši prelazak, a istovremeno je i povećana bezbednost za sve učesnike u saobraćaju.

pruga
foto: Ana Paunković

Putni prelaz Lipe je veoma važan za železnički i drumski prevoz, jer se radi o jednom od najfrekventnijih putnih prelaza na srpskim prugama, koji predstavlja najkraću veza ovog dela Srbije sa mostom Smederevo - Kovin, preko Dunava, zbog čega su na ovom transportnom pravcu uvek velike saobraćajne gužve. I na ovom putnom prelazu nakon rekonstrukcije ukinute su lagane vožnje.

Pored radova na ova dva putna prelaza u Vitkovcu i u Lipama, nova kolosečna konstrukcija, kao i nove betonske ploče postavljeni su na još šest putnih prelaza.

Urađeni su putni prelazi na pruzi Mala Krsna - Požarevac, i to u selima Osipaonica i Skobalj na području smederevske opštine, kao i u Ljubičevu, u požarevačkoj opštini.

Svi ovi prelazi nisu obnavljani skoro četiri decenije.

Na ovim putnim prelazima kompletno su zamenjeni pragovi, postavljen je novi sloj rizle i betonske ploče, a urađena je i kompletna mašinska geometrija koloseka.

Na taj način poljoprivrednicima u ovom kraju, koji u najvećoj meri koriste ovih šest putnih prelaza olakšan je saobraćaj.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track