KO PROFITIRA NA ŽENAMA ŽRTVAMA Ivana Josifović i Hajrija Ramadani u Usijanju dana ISTINA SE SAZNAJE NA SUDU prećutkivanje nije put
Foto: Usijanje

kurir televizijA

KO PROFITIRA NA ŽENAMA ŽRTVAMA Ivana Josifović i Hajrija Ramadani u Usijanju dana ISTINA SE SAZNAJE NA SUDU prećutkivanje nije put

Društvo -

Kako su optužbe o podvođenju maloletnica u Jagodini na račun Dragana Markovića Palme dobile političku konotaciju i politička prepucavanja? Ko sve pokušava time da se okoristi? Zašto sva saznanja nisu odmah prijavljena Tužilaštvu i zašto su potencijalne žene žrtve stavljene u drugi plan?

01:21

Sudija Višeg suda o optužbama o podvođenju maloletnica u Jagodini

Gošće u večerašnjem Usijanju dana su Ivana Josifović, sudija Višeg suda i predsednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca i Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja žrtava nasilja "Hajr". Urednik i voditelj emisije je Silvija Slamnig.

Ivana Josifovic
foto: Usijanje

- Svi želimo da se ovo ne dešava, svi smo listom da svako ko se ogrešio o nečija prava bude odgovarajuže kažnjen. Želimo da saznamo istinu, a ona se saznaje na sudu. Moja apel je da se svaka sumnja prijavljuje pravosudnim organima, i oni postoje da se bavi rešavanjem problema, ali da ne budu estradizovani. Osnovni motiv je zaštita žrtava, kaže Josifović.

- Mi smo prvo udruženje koje su osnovale žrtve nasilja, i mi smo uvek osuđivane, a ljudi nisu svesni da nasilnici to rade bez svedoka, žrtva može da progovori kad se osnaži. Žrtve misle da je nasilje samo batine, ali veća je krivica silovanje. Danas sam čula i da su žene prinuđene da budu na položaju sa ucenama, kaže Hajrović.

Hajrija Ramadani
foto: Usijanje

- Svako od nas ima građansku dužnost da kaže organima sve ono što bi pomoglo otkrivanju istine. Prećutkivanje informacija nije pravi put, svaki dan koji se prećutkuje smo dalje od istine,taj nosi moralnu odgovornost, kaže Josifović.

- Žrtve nemaju zaštitu, često pitaju žrtvu kada je izašla iz kuće, a ona nije izašla nego izbačena, često žrtva mora da se vrati nasilniku, kaže Hajrović.

- Trenutno su žrtve svi u Jagodini, ogroman broj žena je stavljen u fokus medija, sad svaka zaposlena žena treba da se pravda porodici. Građani ne smeju da više veruju nekoj partiji nego državnim organima. Pozivanje građanima da ne veruju državnim organima je opasno. Ne može svaki svedok da dobije status posebno osetljivog svedoka. Ne sme da bude laiciziranja suđenja, kaže Josifović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja