ONKOLOG DR ANA JOVIĆEVIĆ: Vakcina se naročito preporučuje onkološkim pacijentima, za koju god da se odluče, neće pogrešiti
Foto: EPA/ Tamas Vasvari

imunizacija

ONKOLOG DR ANA JOVIĆEVIĆ: Vakcina se naročito preporučuje onkološkim pacijentima, za koju god da se odluče, neće pogrešiti

Društvo -

BEOGRAD - Onkološki pacijenti zbog oslabljenog imuniteta u većem su riziku da obole od kovida, ma koliko se pridržavali mera i zato je preporuka da se što pre vakcinišu, izjavila je epidemiolog dr Ana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Ma koliko se pridržavali mera, svaki odlazak u zdravstvenu ustanovu ili boravak sa velikim brojem ljudi, predstavlja veći rizik od zaražavanja onkoloških pacijenata zbog oslabljenog imuniteta i zato je vakcinacija neophodna", ističe Jovićević.

Kako kaže, za koju god vakcinu da se odluče, onkološki pacijenti neće pogrešiti, a na pitanje treba li da strahuju od imunizacije, jasno odgovara da se jedino od kovida treba plašiti.

"Kada vidimo kakve posledice virus može imati, uključujući i smrtni ishod, onkološkim pacijentima se naročito savetuje da prime vakcinu", naglašava Jovićević.

Ona je navela i da je za te pacijente najbolje da se vakcinišu pre početka lečenja, ali da i kada otpočnu lečenje, odnosno, između ciklusa zračne ili hemioterapije, takođe mogu da prime vakcinu.

"Mogu se vakcinisati i nedelju dana pre hirurške intervencije ili posle, nema pogrešnog trenutka", ističe doktorka.

Pojašnjava da postoje slučajevi kada se savetuje da pacijenti sačekaju, ali ne zbog rizika po njihovo zdravlje, već zbog imunog odgovora na vakcinu.

"Može se desiti da imuni odgovor na vakcinu bude oslabljen i da ona ne bude efikasna, ali u svakom slučaju, savetuje im se da to učine što pre mogu", zaključila je Jovićević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja