Najnovije vesti

OVE NOVČANICE SE POVLAČE IZ OPTICAJA OD 30. APRILA: Narodna banka Srbije saopštila do kada možete da ih zamenite BEZ NAKNADE
Foto: Shutterstock

OVE NOVČANICE SE POVLAČE IZ OPTICAJA OD 30. APRILA: Narodna banka Srbije saopštila do kada možete da ih zamenite BEZ NAKNADE

Društvo
17:27h

BEOGRAD - Nacionalna banke Švajcarske je juče, 28. aprila objavila da će 30. aprila 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

NBS će omogućiti dodatni vremenski period građanima da kod poslovnih banaka izvrše zamenu tih novčanica bez naknade, odnosno poslovnim bankama da kod NBS bez naknade mogu zameniti novčanice osme serije švajcarskog franka.

Procenjujući da jedan broj građana još uvek nije zamenio/prodao pomenute novčanice, NBS će od banaka primati ove novčanice bez uobičajene naknade za zamenu novčanica efektivnog stranog novca povučenih iz opticaja, zaključno sa 31. majem 2021. godine.

Na taj način, bankama i ovlašćenim menjačima će biti omogućeno da takođe bez naknade od građana primaju novčanice osme serije švajcarskog franka na devizne račune, otkupljuju ih ili vrše zamenu za novčanice devete serije švajcarskog franka.

Iz NBS su napomenuli da nakon povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskih franaka 30. aprila 2021. godine, banke i ovlašćeni menjači u Srbiji mogu, ali nisu u obavezi da vrše otkup istih, a u slučaju da to čine, samostalno određuju uslove zamene/otkupa.

Nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske, navodi se u saopštenju NBS.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...