Najnovije vesti

PATRIJARH PORFIRIJE NA VASKRS RUČAO SA BESKUĆNICIMA: Snažna poruka njegove svetosti ljudima koji žive bez krova nad glavom!
Foto: Facebook/Ivan Cvetković

veliki hrišćanski praznik

PATRIJARH PORFIRIJE NA VASKRS RUČAO SA BESKUĆNICIMA: Snažna poruka njegove svetosti ljudima koji žive bez krova nad glavom!

Društvo

Na dan kada obeležavamo veliki hrišćanski praznik, Hristovo vaskrsnuće, Patrijarh Porfirije je ponovo oduševio Srbiju, a fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama sada svi pričaju.

Na objavljenoj fotografiji je patrijarh srpski koji danas provodi vreme sa korisnicima crkveno-narodne kuhinje.

Ručak je upriličen u dvorištu crkvene kuhinje Verskog dobrotvornog starateljstva, a patrijarha je za stolom sačekalo 20 korisnika, većina njih bez krova nad glavom, prenosi RTS.

Nema opravdanja za odustajanja od života

"Bog nas voli. I Bog je danas pokazao beskrajnu ljubav prema čitavom ljudskom rodu... Nema opravdanja za malodušnost, nema opravdanja za bilo koju vrstu odustajanja od života, svi imamo faze uspona i pada... I ovaj današnji dan pokazuje, ne samo da nismo izgubili nadu, nego da smo prepuni entuzijazma i sigurnosti da možemo biti ljudi koji su radosni. Radost neka bude ono što je naš cilj. Sledeći put da se nađemo da pevamo, narodne srpske pesme, možemo i strane", poručio im je patrijarh.

Razgovarao je s njima o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju "sobu i kupatilo".

"Mnogo mi je drago što je došao patrijarh Porfirije", kaže volonterka Dragica Atanasković iz Vinče, majka desetoro odrasle dece, kojoj je, kako kaže, nedavno u požaru izgoreo dom, pa sada živi "privatno".

Kaže da su danas podelili 900 obroka, a hrana im stiže na pet punktova iz Zemun polja.

"Pošto je sada pandemija, pakujemo im u kese. Imamo ljude koji su na ulici, ima ih oko 150, oni su nam prioritet, a podeli se ukupno oko 2.000 obroka", kaže Atanaskovićeva.

Duboko sam pogođen susretu sa decom koja pate nezasluženo

Nakon razgovora sa ljudima koji su na margini društva, patrijarh je otišao u dečju kliniku "Tiršova".

"Videli smo da čovek može doći i u tom bezazlenom uzrastu u graničnu situaciju, između života i smrti. Poruka na Vaskrs nama ljudima je da je ljubav - ne biti ograničen na sebe, ne staviti sebe kao jedinu važnu vrednost u svetu, nego to podrazumeva osećanje da postoje i drugi i da mi postojimo samo po meri naše spremnosti da se žrtvujemo za drugog, tada smo Hristovi i tada razumemo tajnu vaskrsenja Hristovog", rekao je patrijarh Porfirije novinarima nakon obilaska.

Kako je rekao, u bolnici se najbolje vidi ta najdublja tajna, da ljubav znači staviti sve ono što imaš na raspolaganje za radost, za život, za lepotu drugoga.

"Ja sam s jedne strane bio duboko pogođen susretu sa decom koja pate nezasluženo od najtežih bolesti, ali s druge strane i fasiciniran ljubavlju, požrtovanošću i spremnošću svih onih koji rade u ovoj bolnici da sve što znaju i imaju stave na raspolaganje", rekao je patrijarh.

"Ovde smo se uverili da ljubav ima smisla, da vaskrsli Hristos nije uzalud vaskrsao, da je pokazao, da je dobro vrlina žrtva za bližnjeg nešto što vodi u preporod, u put vaskrsenja, veoma je važno da na ovakvim mestima pogledamo u sebe, da pogledamo u druge i koliko smo spremni da jedinstveno nastupamo za boljitak svih nas", koji je obraćanje završio pozdravom: Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse.

Zahvalio mu je direktor Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Siniša Dučić.

"U ime osoblja, pacijenata i njihovih roditelja želim da zahvalim srpskom patrijarhu gospodinu Porfiriju što je našao vremena da dođe i obiđe pacijente. Priredio je veliku čast. Imali ste priliku da vidite kako su deca reagovala kada se pojavio patrijarh, kako reaguju roditelji, ništa lepše nam se nije moglo dogoditi", rekao je Dučić.

"Patrijarh Porfirije danas na vaskršnjem ručku sa beskućnicima", stoji u opisu ove fotografije.

U lepoj atmosferi i danas se poslužuju svi beskućnici, a na ovaj veliki dan posetio ih je i patrijarh Porfirije.

Podsetimo, pre samo par dana na društvenim mrežama se pojavila fotografija patrijarka koji je tada uslikan na Mostarskoj petlji

On je na Veliki petak prešap razdaljinu od devet kilometara pešačeći i to bez pratnje i pompe.

I to nije jedinstven slučaj jer poglavar SPC na posao u Patrijaršiju svakoga dana dolazi bez službenog vozila, a za to je šira javnost saznala jer je neko vraćajući se s posla zabeležio ovaj prizor.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...