GRAĐANIMA 5.000 ZA LETOVANJE U SRBIJI: Podela dodatnih vaučera samo što nije počela, a poznata je i procedura za prijavu
Foto: Shutterstock

odmor u zemlji

GRAĐANIMA 5.000 ZA LETOVANJE U SRBIJI: Podela dodatnih vaučera samo što nije počela, a poznata je i procedura za prijavu

Društvo -

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić rekao je danas da prijava za vaučere za odmor u Srbiji treba da počne narednih dana, a da se očekuje da ove sezone najveće interesovanje srpskih turista bude za Grčku, Tursku i Egipat, ali i za Crnu Goru, koja nema nikakva ograničenja za ulazak stranaca.

Seničić je naglasio da je dobra vest što su građani Srbije odlučili da praznike provedu u Srbiji, usled velikih ograničenja, ali i malo vremena.

- Ovo i nije period prave turističke sezone. U ovom periodu godine uglavnom jesu centri u Srbiji bili ti koji su najaktuelniji. Popunjenost je bila negde između 75 i 80 posto, što je jako dobro, imajući u vidu da smo imali lepo vreme i da je svima dobro došlo da se pomerimo iz mesta u kojem živimo - naveo je Seničić.

Govoreći o cenama, Seničić je rekao da kad postoji veliko interesovanje, prema ekonomskoj logici, cene moraju da skoče, ali da ove godine cene nisu skočile u odnosu na 2020. godinu i da se ne očekuje porast cena tokom leta.

Kako do vaučera za odmor u Srbiji

Istakao je da prijava za vaučere za odmor u Srbiji, za koje je rebalansom budžeta izdvojeno još 100 miliona dinara, treba da počne narednih dana. Vaučeri su vrednosti 5.000 dinara.

- Na sajtu Ministarstva turizma, telekomunikacija i trgovine će se pojaviti poziv građanima da se prijave. Prijava je vrlo jednostavna. Uz osnovna dokumenta potrebna je i potvrda o rezervaciji nekog objekta, koji takođe mora biti prijavljen da prima vaučere i nalazi se na sajtu Ministarstva, a sve se preda na šalterima Pošte - naveo je Seničić.

Dodao je da je odobreno još 20.000 vaučera, a da je 100.000 već podeljeno.

Koji su uslovi za letovanje u Grčkoj

Seničić je naveo da se u Grčku od 19. aprila može ići preko Bugarske. Dodao je da se veći broj turista u toj zemlji očekuje od 15. maja kad bude otvoren magistralni pravac preko Severne Makedonije.

- Tad će se i zvanično otvoriti sezona, ukinuti sve mere u Grčkoj, a moći ćemo da uđemo sa sertifikatom o bilo kojoj vakcini i eventualno, građani koji nisu vakcinisani, sa pi-si-ar testom ili antigenskim testom - rekao je Seničić.

Dodao je da ima još mnogo detalja o kojima treba voditi računa na dnevnom nivou, ali i naglasio da se pravila menjaju i popuštaju, kako u EU, tako i na destinacijama koje su prioritet turistima iz Srbije.

Seničić je rekao da su polasci za Grčku planirani od 20. maja, a da su ugovoreni i čarter letovi za Egipat i Tursku.

- Ove godine će takođe biti veliko interesovanje za Crnu Goru. Da pomenem da za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju nije potreban nikakav dodatan dokument i da se u te zemlje može ući bez ikakvih prepreka - kazao je Seničić.

Pozvao je sve građane koji letuju u inostranstvu da barem jedan vikend provedu i u Srbiji.

Tokom praznika se najviše putovalo u Egipat

Seničić je naveo da se tokom praznika, kad je reč o stranim destinacijama, najviše putovalo u Egipat, koji je jedino odredište na kom je u ovom trenutku moguće doživeti pravo leto, pošto su temperature već više od 30 stepeni, a da je temperatura mora 26 stepeni.

Naglasio je da putnici koji su prošle godine uplatili aranžmane sa svojim turističkim agencijama mogu da dogovore zamensko putovanje za ovu sezonu.

- To jeste veliki balast koji turističke agencije imaju već godinu dana i mi se nadamo da ćemo uspeti da to poverenje koje su nam putnici dali zaista i održimo - kazao je Seničić.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track