00:31

Kurir proslavio krsnu slavu Đurđevdan KURIR TV

obeležavanje praznika

ADRIA MEDIJA GRUPA I KURIR PROSLAVILI SLAVU: Đurđevdan svečano obeležen i u prostorijama naše redakcije!

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas širom Srbije slave przanik posvećen Svetom Georgiju, u narodnu poznat kao Đurđevdan, a ovo je i krsna slava kompanije "Adria Media Grupa" i dnevnog lista "Kurir".

Tim povodom u prostorijama naše kompanije organizovano je tradicionalno sečenje slavskog kolača, a jerej Miodrag Ristić iz Crkve Svetog Marka, čijoj parohiji naša kompanija pripada, obavio je čitanje molitve i osveštavanje prostorija.

Kurir, Đurđevdan, slava, rođendan
foto: Zorana Jevtić

Jerej Miodrag Ristić je vlasnicima, zaposlenima i svim našim čitaocima poželeo srećnu slavu.

Kurir, Đurđevdan, slava, rođendan
foto: Zorana Jevtić

U skladu sa epidemiološkom situacijom sa koronavirusom krsnu slavu i ove godine smo dočekali u skromnijim uslovima poštujući propisane mere.

Kurir, Đurđevdan, slava, rođendan
foto: Zorana Jevtić

Praznik Svetog Georgija, obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba. Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Kurir, Đurđevdan, slava, rođendan
foto: Zorana Jevtić

Đurdevdan je praznik koji se najviše odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci, kićenje vrata, prozora i kapija, zarad berićeta u svakom pogledu. Običaj je da se zorom odlazi u prirodu na "đurđevdanski uranak".

Prema verovanju, na današnji dan se sreću zima i proleće. Ako danas i sutra bude lepo vreme, godina će biti plodna, a ako bude oblačno i kišovito, biće sušna.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track