01:40

SRBI HOĆE U EU! Pitali smo građane šta misle o ulasku Srbije u Evropu - Nisu se dvoumili šta da odgovore! ANKETA

KURIR TELEVIZIJA

SRBI HOĆE U EU! Pitali smo građane šta misle o ulasku Srbije u Evropu - Nisu se dvoumili šta da odgovore! ANKETA

Društvo -

Građani žele da vide Srbiju u Evropskoj uniji, pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja, ali, u isto vreme, veći procenat stanovništva ima stav da bi naša zemlja trebalo da postane deo Unije, nego što bi zaista glasao za ulazak na referendumu. Nemali broj ljudi, i dalje se protivi pridruživanju Uniji.

"Srbija se nalazi na evropskom putu", čujemo gotovo svakodnevno od političara već dve decenije. Građani, ipak, imaju različita mišljenja.

Istraživanje koje je sproveo Institut za evropske poslove pokazuje da 53 odsto ispitanika podržava članstvo u Evropskoj uniji, 35 procenata je protiv, dok se 12 odsto njih nije izjasnilo.

Kada govorimo o konkretnom glasanju statistika, koju je objavio Institut za evropske poslove malo je drugačija.

Na eventualnom referendumu 48,9 odsto ispitanika bi glasalo za ulazak Srbije u Uniju, 28,4 bi glasalo protiv, 11,2 procenata ne zna kako bi glasalo, dok ostali ne bi izašli na glasanje

- Dnevne političke teme i kakva je pozicija vladajuće većine prema EU utiče na stav građana, međutim moramo da kažemo da je stav veoma čvrst i da većina podržava članstvo u EU ­­- kaže Naim Leo Beširi .

Mnogi od učlanjenja Srbije u Evropsku uniju očekuju konkretnu korist.

- Da im se poboljša životni standard, da se infrastruktura u zemlji poboljša i da se ukinu granice koje samo prema našoj zemlji u regionu postoje.

Istraživanje je pokazalo i da najveći broj građana smatra Grčku i Francusku prijateljskim zemljama, Hrvatsku i Veliku Britaniju, iako je napustila Uniju, neprijateljskim, dok se Nemačka percipira kao prijatelj i neprijatelj istovremeno.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

00:47

IVAN OTOVIĆ NOSILAC LISTE ZA BUDUĆNOST HERCEG NOVOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track