DETE DOŽIVELO ŠLOG POSLE KORONE! Dr Olivera Ostojić za Kurir kako možemo ZAŠTITITI DECU
Foto: Profimedia

INSTITUT ZA MAJKU I DETE

DETE DOŽIVELO ŠLOG POSLE KORONE! Dr Olivera Ostojić za Kurir kako možemo ZAŠTITITI DECU

Društvo
00:55h

Dete na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta doživelo šlog posle koronavirusa. Dr Olivera Ostojić rekla je za Kurir da deca tri meseca nakon prelezanog virusa moraju biti neaktivna i da urade dodatne preglede da ne bi došlo do ozbiljnijih posledica.

Kardiolog i pedijatar prof. dr Vladislav Vukomanović rekao je da je na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta jedno dete imalo šlog kao posledicu koronavirusa.

- Jedan od pacijenata ima tešku posledicu, hemopareza ili šlog, oduzetost leve strane tela, i to je najteža neurološka komplikacija koju smo imali. Pacijent je imao i miokarditis, ali njegovo stanje se popravlja - kazao je dr Vukomanović za RTS i dodao da ohrabruje što se smanjuje broj pregleda dece u Institutu.

dr Olivera Ostojić
foto: Printascreen/ RTS

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje bolnice u KBC "Dr Dragiša Mišović", rekla je za Kurir da se trenutno na lečenju u toj bolnici nalazi sedmoro dece, koja nemaju teži oblik infekcije.

- Ukupno smo imali 850 prijema za godinu dana, ali nijedno dete nije imalo neku ozbiljniju posledicu za sada. Savetuje se da budu neaktivni tri meseca nakon virusa, dajemo im multivitaminsku terapiju i preporučujemo da dođu na kontrolu da uradimo kontrolni skener ukoliko je potrebno ako je dete imalo težu teži oblik infekcije ili upalu pluća.

Ona je dodala i da je u planu otvaranje postkovid ambulanti za decu, ali da deca koja imaju hronične probleme treba da se jave primarnom lekaru ukoliko dođe do komplikacija.

- Treba apelovati na roditelje koji imaju decu obolelu od hroničnih i drugih bolesti da se obavezno vakcinišu kako bi zaštitili svoje dete da ne bi došlo do ozbiljnijih posledica.

(Kurir.rs/ A. Kocić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja