00:13

MENJA SE CENOVNIK: Nove cene kukuruza i soje dižu cenu mesa i do 50 dinara po kilogramu

rast

MENJA SE CENOVNIK: Nove cene kukuruza i soje dižu cenu mesa i do 50 dinara po kilogramu

Društvo -

Porast cene kukuruza i soje može da dovede po poskupljenja mesa i mesnih prerađevina do 10 odsto od trenutne cene

Nakon povećanja cene kukuruza u otkupu sa 18,80 na skoro 27 dinara po kilogramu bez PDV, i cena soje dostigla je čak 85 dinara po kilogramu, a u ovom periodu prošle godine koštala je 47 dinara po kilogramu. Stručnjaci stoga predviđaju i porast cene mesa i mesnih prerađevina bar za 10 odsto! Ako je prosečna cena svinjskog buta 450 dinara u mesarama i marketima, on će uskoro koštati minimum 500 dinara. Bez dodatnog ugrađivanja u lancu od uzgajivačnica do prodavaca krajnjem potrošaču, i ne računajući poskupljenje goriva.

Direktorka udruženja Žita Srbije Sunčica Savović rekla je za Kurir da je maksimalna cena kukuruza prošle godine bila 19,50 dinara po kilogramu, a da je danas ta cena skočila na 26,7 dinara.

- U odnosu na prethodnu godinu kukuruz je poskupeo za 38,46 odsto. Ovakvo poskupljenje je posledica rasta cene kukuruza na svetskom tržištu, a naši proizvođači samo usklađuju svoje cene s promenama koje se dešavaju na svetskom tržištu. Ovo povećanje će svakako u narednom periodu dovesti do poskupljenja mesa i mesnih prerađevina - naglasila je Savovićeva.

Milan Prostran
foto: Marina Lopičić

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, rekao je za Kurir da na cenu mesa utiču cena stočne hrane, pre svega kukuruz i sojina sačma, koja je ove godine dostigla maksimalnu cenu.

- Poskupljenje ovih namirnica može da dovede do poskupljenja mesa. Realno bi bilo da to povećanje bude negde za 10 odsto od sadašnje cene, ali pošto imamo mnogo proizvođača, oni sami odlučuju o svojoj ceni - objasnio je Prostran.

On dodaje da će ovo u početku biti igra ispitivanja pulsa potrošača, koliko zapravo potrošač može da izdvoji za kupovinu mesnih proizvoda.

- Ako to bude ogromno povećanje, kupac će uzimati znatno manju količinu, tek da mu zamiriše ručak. Plašim se da ovo povećanje može da dovede do bankrota seljaka koji se bave stočarstvom jer će im isplativije biti da prodaju kukuruz, nego da uzgajaju živinu i stoku, da ćemo ostati bez domaćeg uzgoja i da ćemo imati veći procenat uvezenog mesa.

Domaći uzgajivači strahuju, pa tako iz Udruženja odgajivača svinja iz Bajmoka kažu za Kurir su u problemu zbog, kako ističu, astronomskih povećanja cena kukuruza i sojine sačme.

- Realno bi bilo da seljak ima 10 odsto čiste zarade kada se sve preračuna - poručuju iz udruženja.

(Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track