02:31

PETAR BOGOSAVLJEVIĆ O POKSLUPLJENJU HLEBA

KURIR TELEVIZIJA

ZAŠTITNIK POTROŠAČA O POSKUPLJENJU HLEBA: Izuzetno visoka stopa rasta koju najviše osećaju oni sa NAJMANJIM PRIMANJIMA!

Društvo -

Povećanje cena pšenica i kukuruza u otkupu navodno je uticalo na poskupljenje hleba za pet do deset dinara po kilogramu.

Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja potrošača Beograda kaže da su građani sa pravom uznemireni jer je reč o osnovnoj životnoj namirnici.

"To je namirnica koju najviše koriste i najviše osećaju njeno poskupljenje, pogotovo građani sa nižim primanjima. Ovo povećanje koje na prvi pogled i nije tako strašno, kad se preračuna i svede na stvarno povećanje, ono iznosi skok od deset do 20 odsto. Izuzetno visoka stopa rasta, jedno od najvećih koje smo imali u poslednjem periodu, izuzev cene ulja", navodi Bogosavljević.

On ukazuje da je surova realnost to što su cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda su izuzetno porasle zloupotrebom pandemije.

"Ekonomskih razloga za povećanje cena nije bilo.Krajnje je vreme da se globalno i u Sbiji pozabavimo šta se dešava na tržištu u smislu neravnomernog rasterećenja tereta koje dolazi usled pandemije, već šta učiniti da bismo obezbedili da se održivo živi, da imamo održivu potrošnju, održivu proizvodnju i održvi razvoj", navodi zaštitnik potrošača.

Ogromna je zablada kod privrednika da misle da mogu da ožive i nastave proizvodnju kojom su se bavile pre pandemije i to na račun potrošača.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:32

REAKCIJE BEOGRAĐANA NA POSKUPLJENJE HLEBA: Pitali smo kako će cene uticati na njihov budžet i evo šta su nam rekli! ANKETA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track