VUJOVIĆ: EBRD strateški partner u realizaciji zelenih projekata u Srbiji
Foto: Ministarstvo zaštiteživotne sredine

VUJOVIĆ: EBRD strateški partner u realizaciji zelenih projekata u Srbiji

Društvo -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je, nakon sastanaka sa novim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i dosadašnjom direktorkom ove međunarodne institucije Žužanom Hargitai, da je EBRD strateški partner u realizaciji zelenih kapitalnih projekta u Srbiji, koji su od suštinskog značaja za podizanje standarda životne sredine i bolji kvalitet života građana.

-Uz podršku EBRD gradska toplana u Kragujevcu će ove godine u potpunosti preći na gas, što će u velikoj meri smanjiti aerozagađenje u tom gradu. Značajno je i to što će, pored zamene kotlova u toplani, biti sanirana i deponija pepela – rekla je Vujović.

Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštiteživotne sredine

Ministarka je navela da su projekti koje finansira EBRD najznačajniji za ministarstvo koje vodi i dodala da će njihova realizacija doprineti smanjenju aerozagađenja, ali i rešavanju problema upravljanja čvrstim otpadom za više gradova i opština.

- Izgradnjom regionalnih i reciklažnih centara rešićemo problem odlaganja otpada, koji će se u budućnosti tretirati po najvišim ekološkim standardima. Uz pomoć naših partnera regionalne sisteme za upravljanje čvrstim otpadom gradićemo u osam regiona i njima će biti obuhvaćeno 50 lokalnih samouprava. Do kraja godine ulazimo u prvu fazu realizacije ovih projekata, u sklopu koje će se graditi regionalni centri za četiri regiona – istakla je Vujović.

Ministarka je zahvalila dosadašnjoj direktorki EBRD za Zapadni Balkan na izuzetnoj saradnji i podršci, a novom direktoru poželela dobrodošlicu i uspeh u radu, naglasivši da veruje da će uspešna saradnja sa ovom institucijom biti nastavljena i u budućnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track