03:24

SVETISLAV GONCIĆ U USIJANJU: Čovek sam kleše kamen života! Roditelji mi dali nadimak Bule jer sam bio bucko

USIJANJE

SVETISLAV GONCIĆ OTKRIO DETALJE IZ ŽIVOTA: Roditelji mi dalji nadimak Bule zbog OVOGA! Direktor sam zbog biografije, a ne politike

Društvo -

Stotine uloga je iza glumca Svetislava Buleta Goncića, a entuzijazam za stvaranjem nije opao. U poslu je kreativac, u životu, kaže, optimista.

U emisiji "Usijanje" govorio je o detinjstvu, porodici, politici... Otkrio je koji su ga profesionalni principi čuvali svih ovih godina, kako je sačuvao brak više od tri decenije, zašto se javno politički deklarisao...

"Realista i optimista jesam. Nema zabune da znamo kakav je kraj partije šaha koju zovemo život, ali ne treba biti pesimističan", počeo je Goncić.

Usijanje
foto: Kurir

"Lepo je imati dobre uspomene. Rano sam počeo da glumim. Igrajući dete Rade Đuričin 1969. počeo sam profesionalnu karijeru u pozorištu. Dobro se osećam jer nas uspomene čine ljudima. Čovek sam kleše kamen života. Kako ste klesali, takav vam je život. Nisam patetičan. Ostvario sam se i biološki i profesionalno".

O detinjstvu na Dorćolu kaže:

"Otac mi je bio kinooperater, pa sam kao dete gledao 'Crvenu reku' 100 puta. Teško smo živeli. Sve ima svoje razloge. Međutim, moja majka je imala kreatorski nerv i dala me u grupu Bate Miladinovića. Roditelji su mi, uprkos materijalnim mogućnostima, dali veliko bogatstvo".

Usijanje
foto: Kurir

"Ako moje uloge pogledamo kao celinu, tu ulogu još nisam završio. Učestvovao sam u programima 'Veselo veče', koji su se uživo emitovali. Od malena sam u serijama".

O nadimku Bule je rekao:

"Dali su mi ga roditelji jer sam bio bucko. A sada sam relativno mršav".

"Neko će reći da se u Srbiji ništa specijalno ne dešava, ali ja mislim da se dešava".

Svetislav Bule Goncić
foto: Printscreen

"Do 35 godine nisam bio svestan šta radim, čini mi se da su danas mladi osvešćeniji. Kada podvučem crtu, lepo je imati prijatelje, koji možda i nisu sa nama, ali su deo našeg bića".

"80-ih godina u jednopartijskom društvu želeli smo da konzumiramo šarenilo sa zapada, ali nismo bili politički osvešćeni".

"Ja sam Titu recitovao za rođendan. Nisam jugonostalgičan. Mislim da smo se posle duže vremena vratili u kolosek državnosti i smisla. Treba se hrabro okrenuti ovoj zemlji danas, jer ona ulazi u budućnost. Ne treba se plašiti budućnosti, već treba podržati decu u onome što rade".

Usijanje
foto: Kurir

"Kad god su me pitali, uvek sam govorio da svako ima pravo na svoje mišljenje. To ne znači da stavovi treba da budu izričiti da poništavaju druge".

"Ministarstvo kulture mora dobro radi, inače samo sebi seče grane na kojoj sedi. Pogotovo sada. Mi postavljamo atribute potpuno novog društva".

O braku koji traje više od 30 godina, Bule kaže:

"Veza dvoje ljudi godinama gradi kvalitet više. Kompromis, razumevanje, dijalog, šta su uložili u odnos ne može da se sruši zbog moje nezrelosti".

"Ćerke mi imaju 30 i 24 godina i divne su. Nismo se trudili da ih vaspitavamo, to jest vaspitavali smo ih na drugačiji način. Treba rasti zajedno sa svojom porodicom".

"Sećam se kad je Isidora bila mala, a ja morao da ustanem u pola šest i bio mnogo nervozan, a ona se dere. Ja se nervirao, a onda shvatio: 'Šta se ja bunim? Pa u mojoj kući se čuje dečji plač. Gde ćeš veće sreće?! Plači dete".

O ljubavi prema motorima kaže:

"Ne znam odakle mom ocu toliko poverenja u mene, kupio mi poni ekspres kad sam imao 15 godina. Ja sam sa mojim drugarima motordžijama obišao pola Evrope i opet ću ako se granice otvore. Čovek sve što radi - radi da bi gradio ličnost, dok ne pređe određenu granicu, a onda uživa".

Usijanje
foto: Kurir

"Javno sam izrekao ideološke stavove", rekao je Goncić o privrženosti SNS, pa dodao:

"Moji stavovi tiču se Srbije kao nezavisne države, osećanja nacionalne pripadnosti, porodičnih vrednosti, kreativnosti"...

Mnogi su ga kritikovali zbog političkog deklarisanja, a on kaže:

"Svako ima pravo na mišljenje".

"Bio sam na listi (Aleksandar Vučić za Beograd), ali nema politički angažman. Ne vidim sebe u takvom političkom okruženju. Mislim da sam koristan za ovo društvo bavljenjem svojom profesijom".

"Nisam direktorsku funkciju dobio zbog političkog opredeljenja, ja imam biografiju".

O spekulacijama da će biti ministar kulture:

"Mi trenutno imamo vrlo sposobnu ministarku kulture Maju Gojković, koja je sposobna da se bori. Ministarstvo sa Majom sagledava sliku buduće Srbije".

Svetislav Bule Goncić
foto: Printscreen

"Od 2012, otkako je SNS na vlasti, imali smo poplavu, a sada koronu. Treba se logistički izboriti s tim".

"Kolege glumci su prepoznali situaciju, snimali smo spotove kojima smo pozivali ljude da se pridržavaju mera kada je to trebalo, sada i spotove kojima pozivamo na vakcinaciju. Kod nas su se vakcinisali ne samo umetnici i ne samo iz okruženja, nego i iz belog sveta".

O smrti kolega, rekao je:

"Veliki su to udarci. Napustilo nas je čitavo jedno vreme. Većina je otišla prerano. Zauvek će ostati u nama. Ne postoje reči da definiše takvu tugu. Oni su zalog naše odgovornosti prema mladim ljudima".

O optužbama za Miroslava Aleksića i Branislava Lečića:

"Reagujem kao i svaki građanin. Ne znam zašto je to oblast o kojoj se ne iznose stavovi. Nasilje nad maloletnicima i ženama je neprihvatljivo. To ne može niko da brani. Sačekaćemo odluku suda".

"Više sam realista nego optimista. Volim život", zaključio je Svetislav Bule Goncić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track