01:37

Ješćemo insekte, EU larve BRAŠNASTOG SCRVA proglasila inovativnom hranom

hrana budućnosti

NA TRPEZE NAM STIŽU NOVI DELIKATESI: Brojna istraživanja dokazala! Crvi i skakavci su HRANLJIVIJI od govedine!

Društvo -

Larve brašnara (brašnastih crva) uskoro će i zvanično biti odobrene u Evropi za ishranu ljudi, a u brojnim prehrambenim proizvodima širom sveta uskoro bi mogli da se nađu i kućni popci, trakasti zrikavci, crna vojnička muva i migratorni skakavac!

Iako mnogi građani Srbije insekte ne vole da vide ni na razdaljini od dva metra, brojni stručnjaci i istraživanja pokazuju da su ove neomiljene životinje veliki izvor proteina, gvožđa i kalcijuma te da su hranljivije čak i od govedine!

Studija, koja je svojevremeno objavljena u časopisu "Juropean Džurnal of Klinikal Nutrišn", fokusirala se na istraživanje nutritivnih vrednosti jestivih insekata u odnosu na "tradicionalnu" hranu kao što su piletina, govedina i svinjetina. Istraživači s Univerziteta u Oksfordu u ovim namirnicama ispitali su hranljive elemente kao što su kalorije, so, šećer, zasićene masti kao i vrednosne jedinice vitamina i minerala.

Hrana, Jelo, Brza hrana, Burger, Dijeta, Ulje
foto: Profimedia

Rezultati su pokazali da meso insekta ima mnogo više vitamina i minerala od piletine, a posebno govedine. Insekti su imali i za 20 odsto više proteina nego govedina, a za 30 odsto manje masti. Čak 75,8 mg kalcijuma je bilo u 100 grama insekta dok je u 100 grama govedine to bilo tek 30 mg. Četiri puta je bilo više gvožđa u insektima, a čak 18,5 puta više fosfora.

Jelo, Mravi, Skakavci, Gusenice
foto: Reuter

Insektima se danas redovno hrani najmanje dve milijarde ljudi širom sveta, a u ishranu je uključeno više od 1.900 jestivih vrsta insekata, kaže za Kurir dr Dušan Petrić, profesor entomologije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Entomofagija (ishrana insektima) je duboko ukorenjena u čovekovu istoriju i kulturu, kako navodi, te arheološki i fosilni dokazi pokazaju da se čovek njima hranio još pre 7.000 godina.

Prof. Dušan Petrić
foto: Privatna Arhiva

- Nutritivna vrednost insekata je visoka tako da se mogu koristiti kao adekvatna i zdrava alternativa morskoj ribi, piletini, govedini i svinjetini. Insekti su bogati proteinima i zasićenim (dobrim) masnim kiselinama, gvožđem i cinkom. Inače, nedostatk gvožda predstavlja najčešći i najrašireniji nutricionistički poremećaj. U zemljama u razvoju od anemije pati svaka druga žena i oko 40 odsto dece predškolskog uzrasta, a zanimljivo je da su neka istraživanja pokazala da je sadržaj gvožđa u većini jestivih insekata jednak ili veći u odnosu na govedinu - kaže prof. Petrić.

Nedostatak cinka je drugi problem u javnom zdravlju, a naročito za decu kod kojih posledice mogu biti usporeni mentalni razvoj, odloženo seksualno sazrevanje i sazrevanje kostiju, pojava kožnih lezija, dijareja, osetljivost na infekcije.

- Većina insekata predstavlja takođe i bogat izvor cinka. Govedina sadrži 12,5 mg na100 grama suve materije, dok, na primer, larve palminog surlaša (Rhynchophorus phoenicis) sadrže 26,5 mg - objašnjva naš sagovornik.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Posebna poslastica Kilogram skakavaca 40 odsto skuplji od govedine

Somalija, skakavci, 55810833
foto: EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Prof. dr Dušan Petrić kaže da su insekti u određenim delovima sveta vrlo cenjeni kao hrana.

- U Ugandi se skakavci smatraju delikatesom, tako da kilogram skakavaca košta za 40 odsto više od kilograma govedine. I na Tajlandu su skakavci najpopularnija grupa insekata u ljudskoj ishrani, te neki farmeri gaje kukuruz u cilju ishrane skakavaca - kaže prof. Petrić.

Prednosti ishrane insektima

- Visoka nutritivna vrednost insekata

- Za prinos iste količine kalorija, insekti oslobađaju značajno manje metana (gasova staklene bašte)

Amazon, Amazonija, deforestacija, prašuma
foto: Profimedia / RDW

- Za gajenje insekata nije neophodna intenzivna eksploatacija zemljišta, niti je potrebno krčenje šuma

- Oslobađanje amonijaka usled gajenja insekata je takođe na značajno nižem nivou u odnosu na konvencionalnu stočarsku proizvodnju

* Izvor Ekološki i ekonomski značaj faune Srbije, Akademijski odbor za proučavanje faune Srbije, SANU

Šta se sve jede u svetu

Pčele, Amerika, Koridor, Leptiri, Odmarališta
foto: Profimedia

- 235 vrsta leptira i moljaca

- 344 vrsta kornjaša

- 313 vrsta mrava, pčela i osa

- 239 vrsta skakavaca, cvrčaka i bubašvaba

- 39 vrsta termita

- 20 vrsta vretenca

Koje vrste se najviše jedu

Atlas, Herkules, Larva, Bube Nosorozi
foto: Facebook Printscreen

- Adulti i larve tvrdokrilaca - 31 %

- Gusenice - 18%

- Larve i lutke pčela, osa i mrava - 14%

- Adulti zrikavaca, skakavaca, popaca - 13%

- Adulti Cicadidae, Cicadellidae, Fulgoridae, štitastih vaši i stenica

- 10%

- Adulti termita - 3%

- Vilinski konjici - 3%

- Muve - 2 %

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track