Вујовић: У Новом Пазару 40.000 нових садница до краја годинe
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Вујовић: У Новом Пазару 40.000 нових садница до краја годинe

Društvo -

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је данас да ће до краја године у Новом Пазару бити засађено 40.000 нових садница, у склопу пројекта пошумљавања за који су том граду дододељена средства на конкурсима министарства.

Она је, обилазећи локацију у близини манастира „Ђурђеви ступови“ на којој је већ засађено око 15.000 нових стабала, истакла да је то изузетно важна акција и да ће се радити на пошумљавању и озелењавању у још око 40 јединица локалне самоуправе.

Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

- Ово је један од начина да скренемо пажњу и подигнемо свест о заштити животне средине. Нови Пазар има проблем са прекомерним загађењем, пре свега у грејној сезони, и зато је министарство које водим, поред пошумљавања, суфинансирало и замену котларнице у спортској хали „Пендик“. То ће много значити за грађане Новог Пазара, јер је хала смештена у самом центру града, а добиће два нова котла на пелет. Пројекат је вредан око 5,5 милиона динара – рекла је Вујовић.

Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Министарка је истакла да се водило рачуна и о директној подршци грађанима за њихова ложишта у кућама и становима, јер су према проценама, ложишта у домаћинствима старија од 10 година.

- У замену индивидуалних ложишта биће уложено укупно 10 милиона динара и ту није крај. Разговарали смо са руководством шта још можемо да урадимо за Нови Пазар у наредном периоду и који су то еколошки пројекти које можемо да спроведемо. У току је и конкурс за заштиту земљишта и надам се да ће град конкурисати са адекватним пројектом – рекла је Вујовић.

Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Током посете, министарка Вујовић је са руководством града обишла и несанитарну депонију, која је, како је навела, један од највећих проблема и неопходна је њена санација и рекултивација.

-Са градоначелником Нихатом Бишевцем разговарала сам о скором затварању ове депоније. Пројекат постоји из 2012. године, али је потребна његова ревизија, којом ће бити дефинисано фазно затварање депоније – рекла је министарка.

Вујовић је навела да је министарство прошле године пребацило средства за пројекат Регионалног система за управљање отпадом за Тутин, Рашку и Нови Пазар и додала да ће се врло брзо кренути са пројектовањем како би у догледно време почели радови.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track