MINISTARKA GOJKOVIĆ: Prijateljski odnosi sa afričkim zemljama
Foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/MO

dani afrike

MINISTARKA GOJKOVIĆ: Prijateljski odnosi sa afričkim zemljama

Društvo -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je konferenciju povodom Dana Afrike pod nazivom "Savremena umetnost Afrike u doba pandemije" i tom prilikom istakla da Srbija decenijama unazad gaji prijateljske odnose sa državama afričkog kontinenta ne samo u politici i ekonomiji, već i u oblasti kulture.

O toj saradnji kako je Gojković navela svedoči činjenica da se u Beogradu nalazi jedini muzej u ovom delu Evrope koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

"Preko zbirki i kolekcija muzeja i galerija u Srbiji, kao i zahvaljujući gostujućim izložbama afričkih ustanova i umetnika, javnost u Srbiji imala je i ima priliku da u dobroj meri upozna kulturu ovog kontinenta. Ministarstvo kulture i informisanja nastojaće da publici u Srbiji još više približi bogatstvo i kolorit afričke kulture" naglasila je ministarka kulture.

Gojković je izjavila da afrička i srpska kultura imaju dosta toga zajedničkog bez obzira na različite društveno-istorijske kontekste i dešavanja i dodala da su naši narodi vekovima bili vođeni idejom slobode te da je taj ideal često bio motiv umetničkih dela koja su stvarana kako u afričkim zemljama tako i u Srbiji.

"Prava umetnost govori jezikom koji svi razumeju, šaljući poruke prijateljstva i tolerancije. Verujem da između naše zemlje i država čiji su ambasadori prisutni danas ovde, ali i ostalih zemalja iz Afrike, postoji još dosta prostora za širenje saradnje i jačanje kulturnih veza" napomenula je Gojković.

Ministarka kulture podsetila je da je Srbija među zemljama koje su dale adekvatne odgovore na pandemiju izazvanu virusom Kovid-19 i da su pozorišta, muzeji, galerije i druge ustanove u našoj zemlji bile otvorene za publiku uz poštovanje svih epidemioloških mera.

"Pandemija je pokazala da digitalni sadržaji i onlajn događaji mogu biti i jesu dobar odgovor na vanredne okolnosti, ali i da fizičko prisustvo i žive događaje ipak ništa ne može da zameni. To se pokazalo i pre četiri dana u Veneciji, na izuzetno zapaženom otvaranju srpskog paviljona na Bijenalu arhitekture" ocenila je Gojković.

Ona je ukazala je na spremnost Srbije da nastavi svesrdno da podržava savremeno stvaralaštvo, čuva kulturno nasleđe i jača kulturne veze na međunarodnom planu i nakon prestanka pandemije.

"Neka i ova konferencija posluži tome da pošaljemo snažnu poruku da je kultura jedna, nedeljiva i da pripada čitavom čovečanstvu. Na nama je da jačajući kulturnu saradnju, širimo i njene potencijale" zaključila je Gojković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track