02:19

VESNA DEJANOVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU O SLUČAJU IZ BAČKOG JARKA: Škola je reagovala na vreme, odgovoran je niz institucija

O UŽASU U BAČKOM JARKU

KO JE ODGOVORAN ZA NASILJE U BAČKOM JARKU? Saša Stefanović i Vesna Dejanović: Roditelji nemaju kontrolu, veliki lanac odgovornosti

Društvo -

Nesvakidašnji slučaj u Bačkom Jarku gde su dvojica osnovaca, učenika osmog razreda, zlostavljala dečaka ometenog u razvoju, učenika sedmog razreda.

Jedan od zlostavljača je u dvorištu škole terao maloletnika da ga oralno zadovoljava, dok je drugi sve to snimao kamerom. Taj snimak nasilnici su slali svojim prijateljima, a na taj način se i saznalo za ovaj užasni događaj.

Prema navodima, osmaci koji su zlostavljali dečaka sa posebnim potrebama izjavili su da nikakve prisile nije bilo u ovom slučaju.

Backi Jarak, vršnjačko nasilje, zločin
foto: Printscreen/Kurir TV

Ovim povodom se za Kurir televiziju oglasio i otac nesrećnog dečaka, koji je rekao da je njegovom sinu pružena adekvatna pomoć, kao i da je podnesena krivična prijava protiv roditelja dvojice nasilnika.

U emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, govorio je na ovu temu.

- Ova priča je veoma uznemirujuća i niko ne može da ostane ravnodušan na nju. Svi smo zabrinuti i uvek se pitamo šta možemo da uradimo da se te stvari spreče. Pretpostavljam da je škola postupala po protokolima.

- Nažalost, sad je kasno, sad treba pružiti podršku detetu i roditeljima i ovo je sada dobra prilika da se priča o ovakvim stvarima. Treba nam neki prostor gde će se razgovarati o svim škakljivim temama - kaže Saša i dodaje da je važno razgovarati o škakljivim temama sa svojom decom.

- Strahovito je važno da se napomene da deca imaju pristup različitim grupama sa neprimerenim sadržajima, gde mogu da vide seksualno neprimerene sadržaje, a mladim ljudima svašta može da padne na pamet - kaže Saša.

- Mi nemamo kontrolu nad tim sadržajima, kada se govori o devijantnim ponašanjima maloletnika, a ono čemu smo svedoci jeste i izuzetna važnost škole. Ne kao mesta gde će deca samo učiti, već i mesta gde će se družiti i gde će biti prihvaćeni - navodi Saša.

U emisiju se uključila i Vesna Dejanović iz Unicefa koja je govorila o diskriminacji dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Ona je navela da je pohvalno kako je škola reagovala, te da je ovo jedan izuzetno važan slučaj sa kojim se društvo susreće.

- Ovaj slučaj je pokazao da škole jako brzo reaguju, ono što je važno je da je žrtva zaštićena, a za počinioce zločina najvažnije je da se osim sankcija uključi i program podrške za osvešćivanje samog dela koje je počinjeno - kaže Vesna.

Ona je navela i da je lanac odgovornosti u ovom slučaju veliki, počevši od svih institucija, pa do samih roditelja.

- Odrastati u atmosferi u kojoj j nasilje predstavljeno kao okej je veliki problem. Ono što deca gledaju kod kuće prenose posle i na vršnjake - kaže Vesna.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:57

NOVI DETALJI STRAVIČNOG ZLOČINA U BAČKOM JARKU! Oglasio se otac zlostavljanog dečaka za KURIR TELEVIZIJU izneo detalje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track