02:43

ALARMANTNO! POMOR RIBA ZBOG FEKALIJA: Problem star 20 godina

Neodgovorni privatnici

ALARMANTNO! POMOR RIBA ZBOG FEKALIJA: Prljave reke ubijaju i ljude

Društvo -

Opština Palilula poslala inspekciju da utvrdi ko je u rukavac Dunava nelegalno istresao septičke jame, nakon čega su poumirale ribe

Neodgovorni privatnici, koji su nelegalno izbacivali fekalije i druge otrovne materije u rukavac Dunava kod Pančevačkog mosta u Beogradu, izazvali su ne samo širenje neprijatnih mirisa po Višnjici i Višnjičkoj banji nego i veliki pomor ribe, a posebno tolstolobika, koji važi za jednu od najotpornijih riba.

Ugrožen ekosistem

Sagovornici Kurira objašnjavaju da se ispuštanjem septičkih jama u reke ugrožava ne samo ekosistem reka već se ugrožavaju i druge životinje, ali i ljudski životi!

Podsetimo, društvenim mrežama već danima kruži snimak koji je uzbrukao javnost, a na kome se vidi kako neodgovorni privatnici iz neobeleženih cisterni izbacuju fekalne vode i druge otrovne hemikalije pravo u rukavac Dunava u blizini Pančevačkog mosta. Prof. dr Božo Dalmacija, stručnjak za vode, objašnjava za Kurir da je ovakvo istresanje septičkih jama u reke izuzetno opasno, da dovodi ne samo do pomora ribe već i do narušavanje celog ekosistema reka, ali i da predstavlja opasnost po zdravlje i drugih životinja, ali i ljudi.

- U koncentrovanim vodama iz septičkih jama ima 450 mg kiseonika po litru, dok se u Dunavu može rastvoriti samo 10 mg po litru. Time se ogromna količina organskih materija zadržava na površini, zbog čega mnogo ribe godišnje umre u našim rekama, iako je nemoguće proceniti tačan broj. Izlivanje hemikalije u Dunavski rukavac je narušavanje ekosistema koje će imati dugotrajne posledice po naše vode. Država mora da nađe sistemsko rešenje za prečišćavanje otpadnih voda, ali i za ovakve neodgovorne pojedince koje prazne svoje septičke jame gde stignu, što je strašno - rekao je prof. dr Dalmacija za Kurir.

Kazne do 150.000

Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula, na čijoj teritoriji se ovo dogodilo, kao što je i obećao u prethodnom razgovoru za Kurir, već juče poslao inspekciju na teren kako bi se utvrdile sve okolnosti i krivci ovog nemilog događaja.

- Inspekcije će sada danonoćno biti na terenu, nećemo dozvoliti da ovo prođe nekažnjeno. Kazne koje su predviđene za ovo su 150.000 dinara za pravno lice, a 50.000 dinara za vozača - rekao je Jovičić za Kurir.

OPET ZBOG OTPADNIH VODA

Mrtve ribe i u Begeju

Problem sa otpadnim vodama imaju i Zrenjaninci, koji već danima negoduju zbog neprijatnih mirisa i uginule ribe koja pluta na površini Begeja. Iz „Voda Vojvodine“ naveli su za Tanjug da su uzrok otpadne vode, a čelnici grada kažu da je rešenje izgradnja prečistača te vode. Jedan od ribolovaca rekao je novinarima da je u Begeju nekada bilo ribe, rakova i žaba, a da sada više nema ničeg, a smrdi kao septička jama. Zamenik gradonačelnika Saša Santovac ukazuje da je reč o dugogodišnjem problemu koji se javlja kada je nivo Tise viši u odnosu na Begej i zbog zatvaranja prevodnice u Stajićevu.

STRAŠAN PRIZOR U BORČI

Ptice uginule zbog zatrovanog kukuruza

Palilula, ribe, fekalije, reka
foto: Kurir

Još jedna ekološka tragedija desila se prošle nedelje u Borči, kada je na stotine uginulih ptica nađeno na njivama u tom beogradsko naselju, a uzrok njihove smrti je zatrovani kukuruz. Građani su pokušavali da kontaktiraju sa nadležnima, a na teren su došli aktivisti iz ekološkog udruženja Eko-Pančevački rit.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track