Najnovije vesti

OBELEŽITE SVETOG CARA KONSTANTINA I CARICU JELENU UZ KURIR: U četvrtak, 3. juna, poklon IKONA SA ZLATOTISKOM i magazin Zdravlje
Foto: Kurir

OBELEŽITE SVETOG CARA KONSTANTINA I CARICU JELENU UZ KURIR: U četvrtak, 3. juna, poklon IKONA SA ZLATOTISKOM i magazin Zdravlje

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak, 3. juna, obeležavaju praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i njegovoj majci carici Jeleni. Tog dana, dnevne novine Kurir svim čitaocima poklanjaju ikonu SVETI CAR KONSTANTIN I CARICA JELENA sa zlatotiskom i molitvom na poleđini i magazin Zdravlje.

Konstantin je došao na presto i nasledio oca, i odmah se suočio sa tri velike borbe. Jednu protiv Maksencija, tiranina u Timu, drugu protiv Skita na Dunavi i treću protiv Vizantinaca.

Pred bitku sa Makcencijem, car je bio zabrinut i sumnjao je u svoj uspeh. Tada mu se u sred dana pojavio presjajan krst, sav okićen zvezdama i na krstu napisano: "Ovim pobeđuj". On je naredio da se iskuje jedan takav krst poput onoga na nebu, i njega su nosili ispred vojske.

Silom krsta, on je zadobio slavnu pobedu nad brojno nadmoćnim neprijateljem. Maksencije se udavio u reci Tibru. Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. godine, da prestanu gonjenja hrišćana.

Kada je pobedio Vizantince, sagradio je predivan grad na Bosforu, i nazvao ga Konstantinopolj. Nakon toga se razboleo i pao u postelju. Onda su mu se javili episkop Petar i Pavle i rekli mu da potraži episkopa Silvestera, koji će ga izlečiti od strašne bolesti. Tako je i bilo.

Sveta Jelena, blagočestiva majka careva je posetila Jerusalim i pronašla časni Krst gospodnji. Zatim je na Golgoti sagradila crkvu Vaskrsenja i još mnoge druge crkve po Svetoj Zemlji. Upokojila se u 80. godini, a car Konstantin ju je nadživeo tek deset godina, i preminuo je u 65. u Nikomidiji. Telo njegovo je sahranjeno u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Njihov kult je posebno negovan kod Grka i Rumuna. Što je kod Srba Sveti Sava, kod Grka je car Konstantin.

Kod Srba postoje porodice koje slave današnji praznik kao krsnu slavu. Kao esnafsku slavu današnji dan proslavljaju kujundžije. U Pomoravlju i Šumadiji ima sela koje danas drže zavetnu slavu i nose litije.

Kao drugi poklon dobićete magazin Zdravlje:

PARODONTOPATIJA: boli, smrdi, zubi ispadaju… Neadekvatno održavanje oralne higijene, pušenje, loša ishrana, stres kao i neka sistemska oboljenja u ustima mogu da vam naprave pravi pakao.

DIJABETES: čistka u tanjiru je prvi zadatak!

LJUBIMCI: koliko nam prete zoonoze.

50 načina da sa EMS treningom obezbedite zdravlje - medicinski fitnes na daljinsku komandu je revolucionarna stvar!

ISPOVEST: Strah je bio put u propast! Obećala sam sebi da ću pobediti rak jajnika, kaže sebi Gorica Đokić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track