KURIR TELEVIZIJA

OVO JE PAS SRPSKOG SELJAKA! Inati se i prkosi na gazdu, u lovu je neprikosnoven, a lagano već osvaja i EVROPU

Društvo -

U našoj zemlji zvanično postoje samo dve autohtone rase pasa sa ovih prostora, trobojac i srpski gonič. Ovaj drugi ponos je svakog lovca, a da dolazi iz Srbije pokazuju njegov inat i prkos.

Dragan Ivanović Keser iz sela Vračević jedan je od najcenjenijih odgajivača ove rase pasa, koji su zabeležili zapažene rezultate na evropskim prvenstvima.

srpski gonič
foto: Kurir televizija

"Izreka jedna postoji, kakav je vlasnik, takav je i pas. Kao što smo mi Srbi ponosit, otresit, drčan narod, takvi su i naši srpski goniči, neobuzdani. To je pas srpskog seljaka i srpskog naroda. Ovo je nekomercijalna vrsta koja služi za ponos svakome, lovi po svim evropskim zemljama, a i šire. Druge rase su komercijalizovane, šišaju se, trimuju. On sve što radi, radi urođeno. Kad govorimo o vrhunskom goniču, ima sve što mu je dala majka priroda", objašnjava Dragan iz jedne od ukupno deset odgajivačnica u zemlji koje gaje isključivo ovu rasu.

Od 1948. godine do 1996. godine se, kako odgajivač otkriva, nazivao balkanski gonič jer je bio pratilac svih dešavanja na poluostrvu, sastavni deo folklora i našeg nacionalnog blaga.

srpski gonič
foto: Kurir televizija

"U lovu je bez premca. Ko je jednom lovio sa njim, večito će loviti sa srpskim goničom. Nikad ne napušta divljač, goni samo zečeve ili divlje svinje. Nije poželjno da goni srneću divljač jer se sa njom gazduje, to je plemenita divljač. Nikad ne ostavlja vlasnika u lovu, ne pravi nikakve štete. Pas koji čita misli svoga lovca", naglašava Dragan i dodaje da je najteža i najprestižnija stvar za odgajivača da izvede psa koji će da goni samo jednu divljač.

srpski gonič
foto: Kurir televizija

Njegov ponos je, kako naglašava, pas Biber koji je pre četiri godine uzeo titulu evropskog vicešampiona.

srpski gonič
foto: Kurir televizija

"Imam priliku da se srećem sa kinolozima Evrope i sveta. Te 2017. i 2019. godine izlaskom na evropsko prvenstvo u Crnoj Gori i u Francuskoj.Tad smo stali rame uz rame sa velikim evropskim silama i velikim dreserima. Zauzeli smo dobro drugo i 11. mesto"

(Kurir.rs)

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:59

Fenomenalan projekat namanjen psima lutalicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track