Najnovije vesti

I GRCI I SRBI APELUJU NA GRČKU VLADU: Ukinite obavezu PCR testa za decu od pet godina!
Foto: 1atravel

udruženi

I GRCI I SRBI APELUJU NA GRČKU VLADU: Ukinite obavezu PCR testa za decu od pet godina!

Društvo

Roditelji dece koja imaju više od pet godina, uprkos obećanjima i najavama iz Grčke, i dalje moraju da za letovanje u tu zemlju plate PCR testove za mališane, pa tako za, primera radi, troje dece, samo po ovom osnovu, moraju da iskeširaju 27.000 dinara, odnosno oko 230 evra.

Iz ovog razloga u Grčkoj je započela prava kampanja u kojoj vlasnici hotela i apartmana zahtevaju od grčke vlade da ovu starosnu granicu pomeri, a slični apeli dele se masovno i kod nas na društvenim mrežama!

0557333835, koronavirus, korona virus, PCR test, testiranje
foto: Profimedia/giovanni cancemi / Alamy

- Za ulazak u Grčku deca starosti preko pet godina moraju da urade obavezan PCR test koji u našoj zemlji još uvek košta 9.000 dinara! Nažalost mnogo porodica, pa čak i one koje su spremne da urade test za decu, nema finansijske mogućnosti da to i plati.

Porodica koja ima dvoje dece preko pet godina starosti treba samo za testove da izdvoji 155 evra dok oni koji imaju troje dece čak 230 evra! Samo za decu i samo za testove! To je zaista previše i samo zato što mnogi roditelji to ne mogu da priušte njihova deca će biti prinuđena i ove godine da ostanu kod kuće. Mislimo da nije korektno i nije u redu da letovanje postane dostižno isključivo deci bogatih roditelja - poruka je koju su na viber aplikaciji dobili pratioci portala "grčka info" sa uputstvom da dele ofu informaciju, posebno ako među prijateljima imaju Grke.

Severna Makedonija, Grčka, Evzoni, granica, grčko-makedonska granica
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Slično je reagovala i jedna grčka turistička agencija koja je na svom portalu navela da su svojim saradnicima, vlasnicima hotela i apartmana kojih ima oko 2.500, poslali apel da se angažuju i izvrše pritisak na nadležne, kako bi se olakšali uslovi za putovanje u Grčku.

- Na našu sreću, apel je odlično prihvaćen, prosleđen je u različitim verzijama na adresu ministarstvu turizma u Grčkoj. Iz reakcija vlasnika na naš apel vidimo da mnogi nisu uopšte bili upućeni u proceduru za putovanje u Grčku, a oni koji jesu već su se i sami i ranije angažovali na izmeni pravila koja direktno utiču na turizam u Severnoj Grčkoj - navode na svojoj Fejsbuk stranici i dodaju da su vlasnici, u svakom slučaju, veoma razočarani merama, zabrinuti za sezonu i ljuti na nadležne.

Kurir.rs/R. K.

Ovo se mora menjati

Mere koje uništavaju turizam

Evo koje mere, kako navode u grčkoj turističkoj agenciji, direktno negativno utiču na letnju sezonu, i to posebno u Severnoj Grčkoj:

granica, Grčka
foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

1. Samo jedan otvoreni granični prelaz sa Severnom Makedonijom i to sa ograničenim radnim vremenom od 6 do 22 po srpskom vremenu. Ovo bi trebalo da znači da nas očekuju gužve tokom sezone, da turisti ne mogu prelaziti granicu tokom noći i naravno povlači za sobom odustajanje ili otkazivanje letovanje

2. Granični prelaz Nimfea u Bugarskoj, koji najviše koriste rumunski turisti, otvoren je, takođe, od 6 do 22 sata, što će dodatno opteretiti Promahonas, a još par prelaza u Bugarskoj je potpuno zatvoreno za turiste

3. Pravilo da i deca iznad pet godina treba da imaju negativan PCR test

4. Obaveza nošenja maski na otvorenom. Iako se ovo pravilo u praksi slabo poštuje, činjenica je, kako navode, da je nenošenje maske kažnjivo sa 300 evra

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track